Стартират редовни полети Пловдив-Москва

Летище Пловдив ще получи сериозен шанс за разрастване на бизнеса си. Аерогарата във втория по големина град у нас вероятно скоро ще започне да посреща полети от и до Москва. 

Това става ясно от информация на руската информационна агенция ТАСС. Според нея три руски авиокомпании са получили допуск от междуведомствената комисия при министерството на транспорта в Москва за изпълнението на редовни полети по международни дестинации от новото летище „Жуковски“.

Четвъртата международна аерогара край столицата на Русия след „Шереметиево“, „Домодедово“ и „Внуково“ бе открита на 30 май, а редовни полети от там все още няма.

Трите авиокомпании, които първи ще започнат да оперират от летище „Жуковски“, ще са „Уралските авиолинии“, „Ямал“ и „Вим-авиа“. Любопитно е, че два от тези превозвачи са предвидили и редовни линии до България. „Уралските авиолинии“ ще летят до Бургас, а „Ямал“ – до Града под тепетата.

За пловдивското летище идването на „Ямал“ е повече от добра новина, тъй като от там в момента редовни полети има само нискотарифната авиокомпания „Райънеър“, а дейността е свита до минимум. По-сериозен трафик на аерогарата има само от зимните чартъри по време на ски сезона в Родопите.

В края на март т. г. правителството прие решение за откриване на процедура за даване на Летище Пловдив на концесия за срок от 35 години. Тогава бе обявено, че целта е да бъде привлечен финансово стабилен инвеститор с опит в управлението, експлоатацията и развитието на аерогари.

В документацията е заложено изграждането на нов модерен карго терминал, както и създаването на предпоставки за допълнително развитие на летищната инфраструктура, за да може да се обслужват съвременни самолети с голям полезен товар.

Веднага след правителственото решение транспортният министър Ивайло Московски обяви, че има проявен интерес към пловдивското летище от българска компания, турска фирма и от китайски инвеститори.

offnews.bg