Среща на българския посланик  за развитието на духовните отношения между България и Русия  

 Посланикът на Република България в Руската федерация г-н Бойко Коцев обсъди с викария на руския патриарх, архиепископ Марк развитието и активизирането на духовните и църковни връзки между България и Русия, съобщиха от посолството на България в Москва

Обща и на двамата беше оценката, че в момента отношенията между Българската православна църква и Руската православна църква се развиват много добре.

Акцент в разговора на посланик Коцев с архиепископ Марк беше активизирането на образователния обмен между българските и руските духовни академии. Българският посланик информира, че в България има създадена организация изпратените от РПЦ студенти да изучават  български език преди висшето си образование.

Специално място в разговора беше отделено и на развитието на стартиралата програма за поклоннически пътувания на руски православни вярващи в България, която се реализира със съдействието на българското посолство в Москва и е с благословията на патриарсите на България и Русия.

Обсъдено беше задълбочаването на сътрудничеството с РПЦ и Центъра за поклоннически пътувания към руската патриаршия за популяризиране на програмата за поклоннически пътувания до свети места в България, както и за функционирането на детски православни лагери в България.

Двете страни обсъдиха възможността за изготвяне на съвместна програма за развитие на поклонническата дейност.