Среща на българския посланик в Русия с водещи руски туроператори

На 24 април 2015 г в посолството на България в Москва се състоя традиционната преди летния сезон среща на българския посланик в Русия г-н Бойко Коцев с водещите руски туроператори по България, съобщиха от посолството на България в Москва

Участниците бяха единодушни, че интересът на руския турист към България се запазва като изразиха желанието си той да бъде развиван чрез съвместните усилия на българското посолство в Русия и министерството на туризма, руските туристически агенции и българския туристически бизнес.

„Ние установихме, че положителното отношение на крайния потребител към туристическите пътувания в България се запазва. Положително е и отношението към организираните детски почивки“, заяви посланик Бойко Коцев.

Туроператорите отбелязаха, че имат положително виждане за туристическите пътувания в България през лятото. Четири от най-големите руски туроператори заявиха, че за летния сезон няма намаление на търсенето на туристически почивки в България. Очакванията им са да няма отдръпване на руски туристи от България като туристическият поток се запази на нивото от 2014 г.

Посланик Бойко Коцев подчерта усилията, които българското посолство, държавни институции и бизнес полагат за укрепването на  позициите на България на руския туристически пазар: в сила са мерки за облекчаване на процедурите по издаване на визи за руски туристи, националното представителство по туризма към българското посолство вече е асоцииран член на Асоциацията на руските туроператори, продължават да се развиват туристическите програми за руския пазар „Свята България“, „По българските пътища на паметта“, „България – страна на здравето“, „Русия и България – диалог на културите“.

Със съдействието на посолството българските туристически продукти са представяни на туристическите изложения в Москва и руските региони, поддържа се тясно сътрудничество с руските медии като през лятото предстоят две рекламни обиколки за руски журналисти на българските курорти. Посолството специално акцентира и върху развитието на партньорските отношения с бъдещите професионалисти в туристическия отрасъл като създава лоби от познавачи на българския туристически продукт. Към момента повече от 10 руски висши учебни заведения са заявили желание за установяване на партньорски отношения с български ВУЗ. Ръководството на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ край Варна е разработило нови програми за привличане на почиващи, включително летни езикови образователни програми. За руските граждани, собственици на недвижи имоти в България, които са около 400 000 души, са създадени, както облекчени условия за получаване на визи, така и за живот в България. В България работят 8 руски училища, чието образование е признато и от Министерството на образованието и науката на Русия.

На срещата в българското посолство присъстваха представители на 10 водещи руски туристически агенции: „Солвекс“, „Анекс тур“, „ТТ-травел“ (TUI), „Библио травел“, „Балкан експрес“, „Екип 2м“, „Турово“, „Морская звезда“, „Неда тур“, „Корал травел“.  Специални благодарности бяха изразени към българското посолство за изрядно организираната работа за бързо издаване на визи, както и към българското министерство на туризма за популяризирането на българския туристически продукт.

За справка:

През януари-декември 2014 г. България е посетена от 7 310 845 чуждестранни граждани, с 6 процента повече в сравнение с 2013 г. 656 454 руски туристи са посетили България през 2014 г. като по брой на туристите в България за този период Русия се нарежда на 4 място след Гърция, Румъния, Германия.