Спортната година в Русия не е приключила

Олимпиадата и Параолимпиадата в Сочи, без съмнение, са главните спортни събития в Русия през годината, но далеч не са единствените.

Ще имаме още немалко интересни спортни състезания, преди всичко, световното първенство по джудо в Челябинск и етап на Световната купа на „Формула 1” в Сочи.

Световните първенства по джудо обикновено се провеждат в големи мегаполиси, такива, като Париж, Токио, Рио де Жанейро, Осака. Международната федерация по джудо има строго изискване – арената не бива да побира под 10.000 зрители. Дворецът на спорта „Трактор” в Челябинск има капацитет само 7000 души, но именно на този град е дадено правото да проведе през август тазгодишното първенство. Челябинск е столица на руското джудо. През 2012 година там се състоя европейското първенство. „Дворецът на джудото” се появи в града през 2004, като стана „родна къща” за стотици момчета и момичета. Традициите тук се родиха преди почти 40 години, когато възпитаникът на треньора и основател на челябинската школа по джудо Харис Юсупов Григорий Веричев стана световен шампион и четири пъти спечели златните медали на европейски първенства. Заслужилият треньор на Русия по джудо, възпитал олимпийския шампион Мансур Исаев, а също призьорите на Олимпиадата Витали Макаров и Юрий Стьопкин Александър Милер е сигурен, че градът прекрасно ще се справи със световното първенство:

– Придобит е огромен опит при подготовката за европейското първенство в работата на инфраструктурата, доброволците – т.е. цялата система за провеждане на големи форуми. Трябва само внимателно да се отнесем към повишените изисквания на Международната федерация. Световното първенство е по-високо по ранг от европейското, а и участниците са повече – от почти 150 страни.

През октомври тази година в Сочи за първи път ще се състои руският етап на „Формула 1”. Строителството на трасето в Олимпийския парк вървеше успоредно с олимпийските обекти. Трасето „Гран-при на Русия” вече е готово за състезания. Качеството на работата на строителите, а също красотата на морето и снежните планински върхове, доведоха до възторг промоутъра на „Формула 1” Бърни Екълстоун:

– Идвал съм тук преди началото на строителството на трасето и още тогава бях впечатлен, а сега съм супер впечатлен!

Тази година в Русия ще има и други, макар и по-малки по мащаб спортни състезания. Идната седмица, от 26 до 31 март, в Казан ще се състои елитният кръг на европейското първенство по футбол сред юноши. През септември в град Анапа стартират юношеските Игри по бойни изкуства. В предстоящия зимен сезон в Русия ще се върнат етапите на Световната купа по биатлон, ски състезания, пързаляне с кънки.