Спешно съобщение на Елена Бондаренко, депутат от Върховната Рада на Украйна

Спешно съобщение на Елена Бондаренко, депутат от Върховната Рада на Украйна

Приятели, ето моето заявление!

Моля за максимално разпространение в мрежата. Който има възможност да го преведе на други езици и да го разпространи – включвайте се!!!

Аз, Елена Бондаренко, народен депутат от „Партията на регионите“, която се намира в опозиция по отношение на сегашната власт в Украйна, искам да заявя, че властта се срива до преки заплахи за физическо отстраняване на опозиционните политици в Украйна, до лишаване от правото на свобода на словото на опозицията в парламента и извън него, а също и до съучастие в престъпления не само срещу опозиционните политици, но и срещу децата им.

Постоянни заплахи, негласна забрана за присъствие на опозицията в ефира на болшинството от украинските канали, целенасочено преследване – това вече са атрибути на ежедневния живот на опозиционния депутат в Украйна. Всички, които призовават за мир в Украйна веднага се записват от властта като врагове на народа, както е било например, в Германия през 30-те – 40-те години на миналия век или по време на политиката на маккартизма в САЩ.

Преди няколко дни Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков, който е яростен привърженик на така наречената „партия на войната“ в Украйна, заяви следното: „Когато Елена Бондаренко излиза да говори на трибуната, ръката ми просто се насочва към пистолета“.

Подчертавам: това каза човека, натоварен с пълномощията на главен полицай в държавата. Точно преди една седмица говорителят на украинския парламент Александър Турчинов също ме лиши от правото да говоря от парламентарната трибуна като представител на опозиционната фракция на „Партията на регионите“. Лиши ме само защото аз заявих, че „власт, която изпраща армията да бомбардира мирни градове е престъпна“. След което самодоволно даде възможност на парламентарните радикали да озвучат призива да се разстреля опозицията.

Помнейки за това, че още в края н миналата година, когато в Киев вече се разпореждаха екстремистите, моят автомобил беше обстрелян и този факт беше фиксиран от мен със заявление в органите на реда, аз се отнасям към подобни заплахи по мой адрес напълно сериозно.

Също, информирам всички, които още не знаят, че днешната власт прикрива престъпниците, които посмяха да посегнат на сина на друг опозиционен политик – Владимир Олейник. Руслан Олейник, изпълнявайки задълженията на районен прокурор беше пребит на работното си място, в резултат на което здравето и живота му бяха заплашени. Вместо да разследват факта на нападението срещу прокурора при изпълнение на задълженията му и факта на чудовищния натиск върху опозиционера и неговото семейство, властта уволни този прокурор. От колегите си всяка седмица чувам за пребиване на техните помощници, за обиски в предприятията на техни привърженици, за заплахи, а също и за посегателства върху живота, здравето и имуществото им.

Украинското информационно пространство почти изцяло е изчистено от такава информация и обикновените украинци даже не се досещат, че в Украйна се води престъпна борба срещу опозицията, че даденото от Конституцията право на свобода на словото всячески се потиска. Същите редакции, които превъзмогвайки страха работят честно, са подложени на нападения от националистическите групировки, а организаторите и участниците в погромите срещу редакциите, даже идентифицирани по видео и фотоматериали, не се подвеждат под отговорност. Аз призовавам международните структури, които декларират привързаност към демократическите принципи не просто да обърнат внимание, а да се включат в борбата за запазване и спазване на демократичните права и свободи на украинските граждани.

Методите на украинската хунта в борбата за власт, а по-точно в борбата за изграждане на диктатура в Украйна нямат нищо общо с понятието „демокрация“.

Бездействието от страна на международната общност по отношение на тези въпиющи факти ще изглежда като съучастие и мълчаливо одобрение по отношение на всички престъпления, които се извършват сега в Украйна.

Свободният свят губи още един преден пост – Украйна. Всички, които не на думи, а на дела се борят за демокрация, права и свободи на човека могат заедно да направят много. Нали само заедно можем да спрем хунтата и братоубийствената война в Украйна!

С уважение,

Народен депутата на Украйна Елена БОНДАРЕНКО /на снимката/

Превод от руски език: Магдалена Желязкова

Източник: Поглед.инфо