Специалният пратеник на САЩ за Сирия пристига в Москва на консултации по сирийската криза

Специалният пратеник на САЩ за Сирия Майкъл Ратни пристига в Москва на консултации, заяви на редовeн брифинг за журналисти говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби.

„Специалният пратеник Ратни на 28 август ще се срещне в Москва с руски високопоставени държавни чиновници, на 29 август – с високопоставени саудитски държавни служители в Рияд за продължението на дискусиите, касаещи работата в посока действителния политически преход и края на опустошителната криза в Сирия“, цитира РИА Новости изявлението на неназован източник пред Reuters, пише Руски Дневник.

Според източника в Женева Ратни ще се срещне със специалния пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби потвърди в сряда информацията за предстоящото пътуване на специалния пратеник на САЩ за Сирия в Москва. Според Кърби пътуването е планирано за края на седмицата. Говорителят на Държавния департамент заяви, че Ратни ще посети също и Женева.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви назначаването на Майкъл Ратни за специалнен пратеник на САЩ за Сирия на 27 юли.Кери даде да се разбере, че смяната на представителя за Сирия няма да се отрази на политиката на държавата в региона.

На 19 август Русия започна подготовка за преговорите „Женева-3“ по разрешаването на сирийската криза.