Специалните части на Русия получиха нов „подводен“ автомат

В руските части със специално предназначение постъпи на въоръжение оръжие, което може ефективно да работи както под водата, така и на сушата

Министерството на отбраната на РФ въоръжи своите водолази с новия автомат АДС (автомат двусреден специален). За разлика от използваното в момента оръжие, АДС е разработен специално за патрон, чието поведение е еднакво ефективно по време на бойни действия както под вода, така и на повърхността.„Използваните преди това автомати АПС и пистолетите СПП-1 са създадени за иглен патрон калибър 5,6 мм с дължина няколко сантиметра. На дълбочина поведението му е като на харпун: лети по права линия и под въздействието на налягането на водата губи от скоростта си. Но на повърхността, след няколко метра куршумът започва да се върти около оста си и излиза от зададената траектория“, разказва за „Руски дневник“ източник от военно-промишления комплекс.

Особеностите на новия патрон

Новият патрон ПСП за АДС е калибър 5,45 мм. Тежи 16 грама. Скоростта на куршума във въздуха достига до 330 метра в секунда.

Събеседникът на „Руски дневник“ каза, че на края на патрона конструкторите са направили специална „площадка“, която по време на полета под вода създава своеобразен въздушен мехур, изпълнен с пара (в техническата терминология това се нарича „кавитация“). Благодарение на това си свойство куршумът лети с висока скорост и точност по зададената траектория.

При това на сушата той запазва бойните си характеристики, а по тегловно-габаритни характеристики е напълно идентичен с боеприпасите на най-новия руски автомат АК-12, който още в края на годината може да бъде приет на въоръжение в руската армия.

Автоматът АДС

Дължината на новата винтовка е 60 см, а тежестта – 4,5 кг. Създадена е по системата „bullpup“, пълнителят се намира зад спусъка.

Прицелното разстояние при стрелба на повърхността е около 600 метра, а на дълбочина от порядъка на 5 метра АДС може да поразява противника на разстояние 25 метра.

Задачите на подводните специални части

Морските диверсанти изпълняват широк спектър от задачи – от разузнаване и обезвреждане на изкуствени заграждения и подводни мини до проникване в охраняеми бази и на кораби с цел обезвреждане на противника.

Също така, те могат да поставят мини по корпусите на кораби и подводници и да ги унищожават.

Източник: Руски дневник