Специалисти от МИС на Русия пристигнаха в Донецк, за да окажат помощ на семействата на загиналите миньори

Група специалисти от Министерството на извънредните ситуации (МИС) на Русия пристигна в Донецк, където да окаже помощ на семействата на загиналите и пострадалите миньори при инцидента в мина „Засядко“, предаде ТАСС.

Както съобщи официалният представител на министерството Александър Дробишевски, спасителите от МИС на Русия ще предоставят на колегите си в Донбас високотехнологично специално оборудване, предназначено за ефективното издирване и спасяване на хора в мините.

„Руски психолози и медици от МИС ще окажат подкрепа и ще проведат консултации със семействата на загиналите и пострадалите миньори. Ще бъдат осигурени необходимите медикаменти“, каза Дробишевски.

Ако е нужно, те ще бъдат подложени на пълни медицински изследвания и, ако се налага, ще им бъде оказана помощ в специализираните лечебни заведения в Русия. „Също така ще бъде обсъден и въпросът за покана на децата на миньорите по време на ваканцията им на оздравителен лагер в Русия“, добави представителят на ведомството.

Припомняме, че сутринта на 4 март в мина „Засядко“ избухна взрив, като в момента на експлозията под земята се намираха 230 миньори. Предполага се, че причина за инцидента е станал взрив на метан.

В резултат от взрива загинаха 33 миньора и 15 пострадали бяха хоспитализирани. Издирвателните и спасителните дейности в мината приключиха късно вечерта на същия ден.

Руският президент Владимир Путин изрази съболезнованията си към семействата на загиналите миньори и разпореди да им бъде оказана цялата възможна помощ.