Спасителите се замислят над космическа опасност

Руското Министерство на извънредните ситуации има намерение да сътрудничи с американските си колеги в областта на защитата на населението и обектите на социалната инфраструктура от опасността от астероиди и комети.

Реалната опасност от космоса потвърди метеорита, който падна в езерото край Челябинск преди почти година. Експлозията, която е сравнима по мощност с бомбата над Хирошима, избухна в слабо населена местност. Ударната вълна стигна до града и изби стъклата в стотици жилищни сгради. Само по случайност се размина без жертви.

Спасителите явно не знаят какви космически обекти могат да паднат на Земята, кога и къде. Такива данни трябва да постъпват от службите за мониторинг на космоса и прогнозиране на астероидите, казва астрономът Владимир Сурдин:

– Астрономи от Московския държавен университет създадоха комплекс от автоматични телескопи, има ги из цялата територия на Русия, а скоро ще ги има и в други страни. Това се прави, за да може постоянно през нощта да се наблюдава космоса. През деня пречи разсеяната светлина от Слънцето. Затова като допълнение към наземните системи са нужни още и орбитални обсерватории, които летят далеч от Земята.

В Русия е разработен проект на федерална програма за противодействие на космическите опасности. Там има и орбитални телескопи, и наземни, и аналитичен център за оценка на опасността на обектите. Учените се придържат към мнението, че заради високата цена подобен проект все пак трябва да бъде международен.

Засега астрономите наблюдават околоземното пространство със собствени сили. От орбиталните телескопи сигналът за подозрителен обект мигновено постъпва в интернет. След като бъде получен, към нужния участък на небето се насочват автоматични наземни инструменти от различни континенти.

Новите възможности за прогнозиране на астероидите ще се появят след 2017 г., когато в орбита ще излезе специализираният телескоп «Sentinel». Средства за него събира частен фонд, учреден от американски астронавти. Задачата на «Sentinel» е да открие 90% от околоземните астероиди с големина от 140 м, които могат да унищожат град. Такива може да има не по-малко от половин милион. Засега са известни в орбитата само 10 хиляди, макар и големи, с размер от 1 км. и почти всички са открити.

Сътрудничеството между астрономите, както казва Владимир Сурдин, е организирано дори на нивото на компютрите. Но ние не познаваме друга страна, в която службите за проследяване на космоса толкова тясно да си взаимодействат със силовите министерства. Или последните да създават такива служби или системи в структурите си – това е непродуктивно и много скъпо.

В случай на катаклизми, предизвикани от падането на небесни тела от типа на челябинския метеорит, целият комплекс от мерки за защита на населението, неговата евакуация и преодоляване на последствията ще легне върху спасителите. Така че е напълно логично, че те са започнали да се замислят над космическите опасности. Няма съмнения, че сътрудниците на Министерството на извънредните ситуации и колегите им от САЩ ще успеят да организират «връзката с космоса» и да получат данни за ситуацията в околоземното пространство.

.