„Союз” успешно се завърна на Земята

Сутринта на 11 септември капсулата на руския космически кораб „Союз ТМА-12М” с екипажа, който се върна от Международната космическа станция, успешно се приземи в планирания район в Казахстан, предаде РИА Новости.

Капсулата е кацнала приблизително на 147 км. От град Джезказган. Това съобщиха от Центъра за управление на полетите на Русия.

«След почти 6-месечна космическа командировка на Земята се завърнаха руските космонавти Александър Скворцов и Олег Артемиев, както и астронавтът от НАСА Стивън Суонсън. Те прекараха в космоса на борда на МКС 170 денонощия. Екипажът на космическия кораб «Союз ТМА-12М» изпълни редица задачи с руския товарен космически кораб «Прогрес», с европейските ATV-5 и американските кораби Cygnus и Dragon.

Скворцов и Артемиев извършиха две излизания в открит космос по програма на руския сегмент на МКС. По време на една от «космическите разходки», руските космонавти осъществиха пуска на наноспътник.

Също така, космонавтите изпълнили научна програма, котято само за руската част съдържа 49 експеримента.

На борда на МКС останаха: руския астронавт Максим Сураев, който сега е командир в МКС на мястото на Суонсън, а също американския космонавт Рийд Уайсмен и европеецът Александър Херст.

Стартът на новата експедиция на МКС в състава на космонавтите от Роскосмос Александър Самокутяев и Елена Серова, а също астронавта на НАСА Бари Уилмор е насрочен за 26 септември с космическия кораб „Союз ТМА-14М“ от космодрума «Байконур».