Новият екипаж пристигна на МКС

В петък руският пилотиран космически кораб “Союз ТМА-18М” с екипажа на новата експедиция се скачи към изследователския модул “Поиск” на Международната космическа станция.

„Скачването премина щатно, в планираното време“, съобщиха от руския Център за управление на полетите.

„Союз ТМА-18М“ с новата експедиция на МКС бе изстрелян на 2 септември от космодрума Байконур. Първоначално бе планирано корабът да се скачи със станцията шест часа след старта, но от съображения за сигурност бе решено това да се случи след две денонощия. На 3 септември по пътя към МКС „Союз“ се отклони от фрагмент от японската ракета-носител, съобщиха по-рано от Роскосмос, предаде ТАСС.

На борда на станцията пристигнаха руският космонавт Сергей Волков, първият представител на Дания , европейският астронавт Андрeас Могенсен, и казахстанският космонавт Айдън Аимбетов.

Те се срещнаха с очакващите ги на станцията колеги – Генадий Падалка, Михаил Корниенко, Олег Кононенко, Скот Кели, Чел Линдгрен и Кимия Юи.

Казахстанският космонавт ще се върне на Земята на 12 септември заедно с Падалка и Могенсен. Волков ще работи на МКС половин година в състава на продължителната експедиция.