В София ще протестират срещу Алианса

Мащабна протестна акция срещу агресивната политика на НАТО, ще се проведе в София на 9 юли (събота) от 11,00 ч. на площад “Народно събрание“, като демонстрантите планират да поставят редица условия пред българските власти.

Протестиращите ще поискат властите да се обявят срещу агресивната политика и риторика от страна на ръководството на Алианса по отношение на Русия на срещата на върха на НАТО във Варшава на 8-9 юли, както и за незабавно излизане на България от Алианса.

Очаква се в протеста да се включат различни младежки и други организации, а в интернет вече се разпространи електронна петиция с призив за общонародно обединение против експанзията и агресията на НАТО.

Според организаторите и привържениците им, НАТО провежда провокативна политика на „обкръжаване“, което предизвиква сериозна тревога за сигурността както на България, така и на цяла Европа.

‪Едно от исканията на протестиращите е българското правителство да бойкотира срещата на НАТО, като приложи политиката на “празния стол“ по време на срещата на върха на НАТО във Варшава, както и да обяви намерението си да напусне Алианса, тъй като Пактът вече няма никакво „основание за съществуване“.

Жителите на Прага също ще излязат на протест на 9 юли срещу политиката на НАТО и ще поставят исканията си на чешките власти. За последните няколко месеца ръководителите на Алианса направиха редица провокационни изявления по отношение на Русия, което доведе до увеличаване на напрежението в Източна Европа. Все повече европейски страни се обявяват срещу НАТО преди голямата среща на върха на 8-9 юли във Варшава.

Припомняме, че министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви, че Пентагонът ще продължи политиката на сдържане на Русия.

P.S. Мероприятието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/896264900499013/

Петиция „Да изхвърлим НАТО от България и Европа: Призив за общонародно обединение против експанзията и агресията на НАТО“ може да се подпише тук: https://secure.avaaz.org/…/Da_izhvrlim_NATO_ot_Blgariya_i…/…