Снабдяват новите вертолети Ми-28НМ с иновационно ”огледало за обратно виждане”

Вертолетът Ми-28HM, най-новата версия на ударния Ми-28H „Нощен ловец”, ще получи нов локатор, който му позволява да извършва кръгов оглед. Това заяви на 7 юли пред журналисти Владимир Михеев, съветник на първия заместник-директор на концерна „Радиоелектронни технологии” (КРЕТ).

„За Ми-28HM разработихме принципно нов локатор, който ще се монтира на носещата главина на перката. Така локаторът се закрепва над перката, което му позволява да извършва пълен кръгов оглед”, каза Михеев.

Той подчерта, че по обсег и вероятност за откриване новият локатор дори превишава изискванията на тактико-техническото съоръжение. По думите на представителя на КРЕТ аналог на тази иновация в Русия все още няма.

По правило локаторът на вертолета се крепи на носа, и за да се види какво се случва зад машината, тя трябва да се обърне изцяло.

По-рано КРЕТ съобщи, че обновеният „Нощен ловец” ще получи високоточно оръжие, нова система за управление и „електронна кабина”.

Работата над новата версия на бойния вертолет започна през 2009 г. В началото на юли заместник-министърът на отбраната на Русия Юрий Борисов заяви, че тестовете на Ми-28HM са към своя край.