Смърт покоси 6 руски дипломати за 4 месеца – закономерност?

Като руският представител в ООН почина внезапно в Ню Йорк миналата седмица, той стана шестият в поредицата скоропостижно починали руски дипломати от началото на ноември. Конспиролозите в мрежата се опитват да открият закономерност“, пише британският „Индипендънт“, цитиран от InoPressa.

„Виталий Чуркин, който беше на 64 години, беше спешно хоспитализиран от неговия кабинет в постоянното представителство на Русия в ООН на 20 февруари: прилошало му на път за работа – се казва в публикацията. – Първоначално се появи информация, че Чуркин е получил сърдечен пристъп, но след аутопсията медицинските експерти казаха, че за установяване на причината за смъртта ще бъде необходимо допълнително изследване“. Един от експертите, уточнява изданието, „даде да се разбере, че ще се наложи да бъдат направени токсикологични експертизи“.

Американският медиен проект Axios отбелязва, че смъртта на Чуркин „не само че не е обяснена“, но и „удивително си прилича със смъртта“ на руския посланик в Индия Александър Кадакин /67 години/ на 27 януари, на консула на Русия в Атина Андрей Маланин /55 години/ на 9 януари и на руския дипломат в Ню Йорк Сергей Кривов /63 години/ в деня на президентските избори в САЩ – 8 ноември. Длъжността на Кривов не е точно известна, но според изданието той може би се е занимавал със защита на консулството от подслушване от страна на американските спецслужби. Тези три смъртни случая също бяха характеризирани като „сърдечен пристъп“ или резултат от „скоротечно заболяване“.

„Още двама дипломати – се припомня в публикацията в „Индипендънт“ – починаха от очевидна насилствена смърт в същия период: руският посланик в Турция Андрей Карлов беше убит в Анкара на фотоизложба на 19 декември, а в същия ден още един дипломат – Пьотър Полшчиков, беше застрелян в дома си в Москва“.

„В допълнение към това – се казва още в материала – на 26 декември бившият високопоставен служител на КГБ Олег Еровинкин, който беше заподозрян, че е помогнал на британски разузнавач да състави досието на Доналд Тръмп, беше открит мъртъв на задната седалка на автомобила си“. Еровинкин беше и помощник на шефа на „Роснефт“ Игор Сечин, когато той беше вицепремиер.

Източник: dnes.bg