Слухове за среща на лидерите от „нормандската четворка“ за Украйна в Берлин

Германското правителство засега не потвърждава съобщението за среща между ръководителите на страните от „нормандската четворка“ (Русия, Украйна, Франция и Германия) на 19 октомври в Берлин. „Все още нищо не мога да кажа по въпроса. Няма нови данни“, заяви служител от прессекретариата на кабинета в Берлин, цитиран от осведомителните агенции.

Германският канцлер Ангела Меркел покани тримата лидери на разговор и вечеря на 19 октомври в Берлин, съобщи по-рано посланикът на Москва в Париж Александър Орлов за радио „Европа 1“. Според него се очаква „четворката“ да обсъди конфликта в Източна Украйна.

Юрий Ушаков, помощник на руския президент, каза в понеделник в отговор на въпрос, че лидерите от „нормандската четворка“ ще разговарят в Берлин.

Същевременно стана ясно, че предвиденото за по-ранните часове на същия ден, 19 октомври, посещение на руския президент в Париж вероятно няма да се състои, след като Путин е отклонил предложението срещата с френския му колега Франсоа Оланд да бъде посветена само на преговори за Сирия, предадоха Франс прес и Ройтерс.

„Имаше контакти между Кремъл и Елисейския дворец тази сутрин с предложение Путин да направи работно посещение, посветено на Сирия, но при тази визита президентът Оланд да не участва в никакви други събития“, каза пред Ройтерс източник от Елисейския дворец. „В отговор на това предложение Русия съобщи, че иска да бъде отменено посещението, планирано за 19 октомври“, добави източникът.