Сливен чества 137 години от Освобождението на града

С общоградско поклонение Сливен отбелязва 137 години от Освобождението на града от османско иго. Ритуалът по традиция се провежда на пл. „17 януари“ в кв. Клуцохор, мястото на което Добри Чинтулов и сливенското население са посрещнали руската войска на генерал Делингхаузен.

Сливенци празнуват освобождението на града на това място, където на 4 януари (стар стил) 1878 г. се е състояла срещата между освободителите и българското население. На този ден в града влизат драгуните на майор Кардашевски и се установяват в „Клуцохор”. Командирът на влязлата в Сливен войска генерал Делингхаузен е посрещнат тържествено от ликуващите граждани, първенците и духовенството. Сред тях е поетът Добри Чинтулов, който сляп и треперещ от вълнение произнася приветствено слово, събрало в едно любовта и благодарността на гражданите към освободителите.

В знак на признателност гражданите на Сливен са издигнали  на това място паметна морена, на която сливенци отдават почит на загиналите във войнате. Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен за освобождението на Сливен ще отслужат сливенският митрополит Иоаникий, в съслужие със свещеници от храм „Свети Николай Чудотворец“.

С военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя в памет на героите, загинали за свободата на България.