След бурята в София…

Един загинал, няколко пострадали и много материални щети по автомобили и жилищни сгради. Това е равносметката от вчерашната опустошителна градушка, която удари София и Монтана.

30 души са преминали през спешното отделение на „Пирогов“ след силната градушка, която се изсипа над София и околностите на града. Един от пострадалите е с порезни рани и ще бъде задържан за операция, съобщават от пресцентъра на болничното заведение.

Проблеми, заради градушката имаше и с въздушния трафик. Компютърната система на Летище София е била срината от токов удар. Последвала е 20-минутна забрана за излитане и кацане на самолетите. Бурята в София прекъсна за минути и мобилните комуникации. И към трите оператора постъпиха стотици сигнали от граждани, че не могат да се обаждат.

Градоносният облак е дошъл от Сливница и буквално за секунди е стигнал до София, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. За около половин час столицата попадна под истински ад.

Можеше ли той да се предотврати? Отговорът на компетентните институции за съжаление е „Не“.

„Агенцията „Борба с градушките“ и РВД половин час преди бурята са локализирали облака, който се разви много бързо. Но надали е можело да се въздейства, този облак беше много мощен и може би Агенцията нямаше да можеше да се намеси ефективно, ако София попадаше в системата на градозащитата“, поясни синоптикът. Той обясни, че столицата не е включена в тази система, тъй като са защитени селскостопанско значими области.

След бурята в София..  Sofia

Снимките са предоставени от нашата читателка Рая Русева. София, 8 юли, буря.

Агенция „Борба с градушките“: Имахме затруднение с финансирането От Агенцията за борба с градушките обясниха за Нова ТВ, че системите им за наблюдение са отчели облака веднага след неговото зараждане към 16 ч. От Агенцията не въздействат в територията около София.
„Ракетните площадки, които са изграждани през годините, са изградени в силно градоносните райони, където има селскостопанска продукция“, обясни изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките Николай Николов.