Следващите две години – най-горещите в историята

Очаква ни топлинен световен рекорд. Следващите две години ще бъдат най-горещите в историята, показва изследване на Метеорологичната служба на Великобритания, цитирано от Би Би Си, предава trud.bg.

Може да се очакват големи промени в климата, както и увеличаване на въздействието на парниковите газове върху естествените климатични процеси. През 2015 година средната температура на Земята се е повишила с повече от половин градус спрямо 90-те години на 20-и век. Експертите смятат, че основни причини за промените в климата са затоплянето на водите в Тихия океан и засиленото влияние на парниковите газове.

Две тенденции, които влияят на климата, са в Тихия океан. Едната от тях е климатичното явление „Ел Ниньо“, повтарящо се средно през около пет години, което предизвиква проливни дъждове там, където обикновено има суша, и суша там, където нормално има валежи. Възможно е също да се увеличи риска от засушаване в Южна Африка, Източна Азия и Филипините, както и да има наводнения в Южна Америка. Добро последствие може да е краят на 4-годишната суша в Калифорния.

Втората промяна ще е при десетгодишните трептения в Северния Тихи океан. През последното десетилетие те бяха в хладна фаза и това забави повишаването на средната температура. Сега влиза в топлата си фаза, което ще доведе до затопляне. Тези две събития, които ще доведат до затопляне, ще бъдат частично компенсирани от температурния модел на Атлантическия океан, който влиза в студена фаза. Тя може да доведе и до възстановяването на ледовете на Антарктика.

Според учените няма да има реално спиране на затоплянето на Земята,защото океаните продължават да се затоплят, а ледът продължава да се топи.