СК на РФ реши да провери чрез детектора на лъжата украинския пилот Волошин

Представители на руската Следствена комисия (СК) имат готовност да отидат на място в Украйна по делото на катастрофата на Малайзийския Боинг край Донецк, за да проверят на детектора на лъжата показанията на летеца Владислав Волошин, за когото се твърди, че има пряко участие в катастрофата. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на изявление на ръководителя на управлението за взаимодействие със средствата за масова информация на СК на РФ Владимир Маркин.

„Представители на Следствената комисия на Русия са готови в най-кратък срок да заминат за Украйна с цялото необходимо оборудване за проверка на пилота Волошин, както и на други лица, за които се предполага, че разполагат с информация за катастрофата на Малайзийския Боинг“, заяви Маркин.

Той добави също, ме Русия нееднократно е заявила, че е отворена за всички форми за взаимодействие в рамките на разследването на делото за катастрофата на самолета в Източна Украйна.

По-рано съветникът на СБУ Маркиян Лубкивский отказа да коментира предложението на СК на РФ да провери показанията на Волошин на детектора на лъжата, но предложи на представителите на руското ведомство да посетят Украйна.

„Само че сега украинските ни колеги демонстрират ненадмината затвореност и нежелание да допуснат до разследването тези, които се стремят да открият истинската причина за случилото се, а не да потвърдят фактите от огласената и изгодна за Киев и Запада версия. Канят ни в Украйна? Ще се радваме, ако СБУ  най-накрая удържи на думата си и организира подобна съвместна работа. Трябва да не забравяме тук и малайзийските си колеги“, добави Маркин.

Той отбеляза, че в момента руското ведомство очаква отговор от СБУ дали „следователите могат да отидат там веднага или трябва да изчакат да минат празниците“.

Припомняме, че руските следователи получиха доказателства за участието на украинския изтребител Су-25 в катастрофата на Малайзийския Боинг в Донецк на 17 юли. От показанията на украински военнослужещ, който е свидетел по делото, следва, че пътническият самолет е възможно да е бил свален от боен изтребител, пилотиран от капитанът на ВВС на Украйна пилотът Волошин.