СК на Русия образува наказателно дело срещу министъра на отбраната на Украйна

Следственият комитет на Руската федерация образува наказателно дело срещу министъра на отбраната на Украйна Валерий Гелетей и началника на Генералния щаб на украинските въоръжени сили Виктор Муженко за организиране на убийства, използване на забранени средства и методи за водене на война и геноцид. Това съобщи говорителят на Следственият комитет Владимир Маркин, предаде ИТАР-ТАСС.

„Главното следствено управление на Следственият комитет на Руската федерация образува наказателно дело срещу министъра на отбраната на Украйна Валерий Гелетей, началника на Генералния щаб на ЕС на Украйна Виктор Муженко, командира на 25-та бригада на ВС на Украйна Олег Микас, както и срещу други неизвестни към момента лица от командването на 93-та бригада на ВСУ и редица висши длъжностни лица от военното ръководство на Украйна”, каза Маркин.

По данни на следствието в действията на тези лица има признаци на престъпления, залегнали в три параграфа на Наказателния кодекс на РФ, а именно организиране на убийства, прилагане на забранени средства и методи за водене на война, както и геноцид.

„Гелетей, Муженко, Микас и командирите на 93-та бригада, които ръководят военните действия в района на летището в Донецк от 3 юли до 5 септември, умишлено в нарушение на Конвенцията от 1948 г. срещу геноцида и други международни правови актове, осъждащи геноцида, са давали заповеди с цел пълно унищожаване на група рускоезични лица, живеещи на територията на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република“, подчерта Маркин.

В изпълнение на тези заповеди при обстелите срещу градовете Донецк, Луганск, Славянск, Краматорск и други населени места в Донецка и Луганска народна рпублика са били използвани системи за залпов огън „Град“ и „Ураган“, авиационни неуправляеми ракети с касетъчни бойни глави, тактически ракети „Точка-У“ и други видове тежко настъпателно оръжие с неизбирателно действие.

„В резултат от това са били убити повече от 3 хил. граждански лица. Освен това е причинена опасност за здравето с различна степен на тежест на повече от 5 хил. мирни граждани, напълно или частично са били разрушени или опожарени над 500 хил. жилищни сгради, болници,  детски градини и училища”, допълни още Маркин.

Повече от 300 хил. жители, страхувайки се за живота си,  са били принудени да напуснат домовете си и да потърсят помощ и сигурност в пределите на Русия.

На 1 октомври Следственият комитет на РФ съобщи за ареста и повдигането на обвинение срещу боеца от батальона „Днепр” Сергей Литвинов, обвинен в убийството на мирни граждани в югоизточната част на Украйна.

„Според показанията на Литвинов, той лично е извършвал убийствата на граждани, които не са участвали в конфликта, в това число и на жени и деца, жители на с. Меловое, Широкий, Макарово и Камишное (в Луганска област), като се ръководил единствено от аннанимни доноси. За извършените убийства той е получавал парично възнаграждение, давано от ръководството от средствата на олигарха Игор Коломойски”, каза още представителят на Следствения комитет.