Скоро може да бъде извършена първата трансплантация на човешка глава

Руснак, страдащ от фатално заболяване, е на път да стане първият човек в света, чиято глава ще бъде присадена, съобщи medportal.ru

Компютърният учен Валери Спиридонов заяви, че е готов да се довери на хирурга д-р  Канаверо, с който планират трансплантацията от две години. По време на 36-часовата хирургична интервенция д-р Канаверо ще „отреже“ главата на Спиридонов и ще я присъди върху здраво тяло.

„Решението ми е окончателно и не планирам да го променя“, заяви 30-годишният руснак, страдащ от рядка мускулна атрофия.

„Дали се страхувам? Разбира се, че съм изплашен. Но това не само, че е много страшно, но и много интересно“, каза Спиридонов в дома си във Владимир, градче на 120 км източно от Москва. Той сподели още, че няма възможност за избор. „Ако не опитам този шанс, съдбата ми ще бъде трагична. С всяка година състоянието ми се влошава“, разказа той.

Италианският специалист разкри пред Си Ен Ен, че е получил много писма от хора, които се интересуват от процедурата, но първите пациенти ще бъдат хората, страдащи от заболяване на мускулна маса. Според Канаверо вече съществуват всички необходими техники за трансплантация на глава.

Трансплантацията на глава, планирана за догодина, ще бъде извършена за 36 часа и ще струва 7,5 милиона долара.

http://www.youtube.com/watch?v=yIKaH7tf404