Си Ен Ен раздухвала руската тема заради рейтинг

Американска неправителствена организация разпространи видеоклип, заснет със скрита камера, в който продуцентът от Си Ен Ен Джон Бонифийлд окачествява отразяването на аферата с руската намеса в президентските избори в САЩ през миналата година и предполагаемите връзки на Доналд Тръмп с Русия от страна на телевизията като „глупости“.

В клипа Бонифийлд признава, че медията няма никакви доказателства за твърденията си, но продължава да раздухва темата отново и отново, тъй като това носи високи рейтинги. „В момента това са глупости, нямаме някакви солидни доказателства“, казва във видеото Бонифийлд. Той признава също, че рейтингите на Си Ен Ен в момента са „невероятни“ и затова ръководството на телевизията държи по темата да продължава да се говори. „Това е бизнес“, заявява Бонифийлд, като добавя, че журналистическата етика е хубаво нещо, но на първо място са рейтингите и печалбите. Продуцентът определя президента Тръмп като „добър за бизнеса“.

Бонифийлд раказва и как, след като Тръмп извади САЩ от Парижкото споразумение за климата, телевизията ден и половина е отразявала предимно този въпрос, а след това на вътрешна среща изпълнителният директор Джеф Цукър е похвалил всички за добре свършената работа, но настоял, че с тази тема е приключено и дал нареждане на служителите си да се върнат към отразяването на руската афера.

Президентът Тръмп веднага използва повода да атакува в туитър новинарската мрежа, с която отдавна е в конфликт. Според Тръмп тя се занимава с разпространението на „фалшиви новини“ и признанието на Бонифийлд подкрепя тезата му. На брифинг в Белия дом един от прессекретарите на Тръмп заяви, че Си Ен Ен е „позор за журналистиката“.

Това е втори скандал около медията за последните дни, след като малко преди това тя бе принудена да оттегли статия от сайта си под предлог, че не е била спазена редакторската политика на телевизията. Трима журналисти бяха уволнени заради дописката, в която се отправят обвинения, че един от приближените на Тръмп бизнесмени е имал връзки и съвместен бизнес с руски олигарси. Вестник „Ню Йорк Поуст“ обаче твърди, че историята е била свалена заради заплаха от дело на стойност 100 милиона долара, отправена от споменавания в статията бизнесмен Антъни Скарамучи, участвал в преходния екип на президента Тръмп, преди той да встъпи в длъжност през януари тази година.

Източник: Дума