Ситуацията в Донецк рязко се изостри след обстрела на украинската армия

Ситуацията в Донецк рязко се изостри след продължителния обстрел на украинската армия на редица населени места в областта. Както съобщи пред РИА Новости представителят на командването на опълчението на ДНР, един мирен жител е загинал в резултат на обстрела в гр. Енакиево.

„Обстрелът бе от страната на Марков Яр още от рано сутринта. Боеприпасите се взривиха в квартал  Филтровална в гр. Енакиево, в резултат на което загина една жена. Повредена е също така и тръбата за централното газоснабдяване“, каза събеседникът на агенцията.

Жилищна сграда в Дебалцево бе частично разрушена от пожара, възникнал в резултат от артилерийския обстрел от страна на украинската армия, съобщиха от присслужбата на МИС в ДНР. Това е първият артилерийски обстрел на Дебалцево през последните пет месеца, от февруари насам, откогато градът се намира под контрола на опълчението на ДНР.

„През нощта на ул. „Чкалов“ в Дебалцево при попадането на снаряд възникна пожар в частна жилищна сграда. Частично повредени са покривът, една стена и два прозореца“, съобщиха от МИС в ДНР. Няма загинали и пострадали при пожара.

Територията на летището в Донецк, както и районът на населените места Спартак, Опитное и Муравейник са подложени в момента на минометен обстрел, съобщи пред журналисти представителят на Съвместния център за контрол и координация (СЦКК).

„В момента летището в Донецк, Спартак, Опитное и Муравейник са подложени на минометен обстрел – калибърът е 82 и 120 мм“, разказа представителят на СЦКК.

Според постъпилата информация, сблъсъци има и в района на населените места Маринка и Курахово.

Агенция „Русская весна“ съобщава, че след многобройния обстрел на предградията на Донецк от украинските националисти, окупирали Маринка, опълченците, използвайки стрелково оръжие и автомати, са прогонили бандите от Маринка и в момента контролират селището изцяло. Над областния център е поставено знамето на ДНР.

Военното ръководство на Донецката народна република твърди, че не провежда широкомащабно настъпление срещу позициите на украинските военни.

„Никакво, още повече широкомащабно, настъпление ние не провеждаме. Контролираните от Киев части сами изоставят Маринка“, заяви пред „Интерфакс“ заместник-министърът на отбраната на ДНР Едуард Басурин.