Ситуацията в Дебалцево е близка до хуманитарна катастрофа

16-тият конвой с руска хуманитарна помощ за жителите на Донбас се подготвя на границата с Новорусия.

Едновременно с това от Подмосковието в Ростов на Дон излетя самолет на министреството на извънредните ситуации (МИС) на Русия, натоварен с 40 тона хуманитарна помощ, голяма част от която са лекарства и медикаменти.

В Ростов на Дон ще бъдат подготвени и натоварени камионите, които ще влязат в състава 16-тия хуманитарен конвой.

Помощта от Русия е жизнено необходима най-вече за жителите на Дебалцево, където хуманитарната ситуация е близка до катастрофа, съобщи ИА „Харков”.

Много от жителите са в тежко психологическо състояние след пребиваването в града на украинските военни. Хората са прекарали дълго време в мазетата и подземията, разтопявали са сняг, за да пият поради липсата на питейна вода. Новият кмет на Дебалцево Александър Афендиков съобщи, че в резултат на така наречената антитерористична операция градът на практика се е превърнал в руини. Учрежденията не работят, а 80 % от сградите са разрушени.

Вчера властите в ДНР възобновиха работата на централната болница, където за момента е възстановено само детското отделение. В болничното заведение сега има само десет легла и работят седем лекари, сред които и доброволци от Донецк. В града са на разположение само два автомобила за спешна медицинска помощ.

Сапьорите също са малко. Те също като „бърза помощ” обикалят града, разминират невзривените боеприпаси и обезвреждат мините, оставени от украинските военни като капани.

Военната полиция от състава на министерството на отбраната на ДНР им помага.

Броят на оставените в Дебалцево боеприпаси може да се измери не с кашони, а направо с камиони – цели товарни автомобили пълни със снаряди, патрони, минометни мини и дори автомати. Украинските защитници са напуснали града, оставяйки всичко, дори и бронежилетките, защото макар и да е по-опасно, така се бяга по-леко.