Сирийски министър: Ударите на РФ предизвикаха бурна реакция сред терористите

Руската военно-въздушна операция в Сирия предизвика бурна реакция сред водачите на терористичните групировки, за разлика от ударите на коалицията, ръководена от САЩ, заяви сирийският министър на информацията Омран аз Зуби в интервю за сирийската национална телевизия, предаде РИА Новости.

„Реалните руски въздушни удари срещу позициите на терористите в Сирия подтикнаха терористичните групировки и тези, които ги прикриват, към гръмки изявления. В същото време нито една групировка не издаде нито звук, когато Вашингтон и съюзниците му обявиха началото на въздушните си удари срещу групировката ИД“, каза министърът.

Аз Зоуби заяви, че действията на коалицията, водена от САЩ срещу ИД са неефективни и не са постигнали резултати. По думите му, тези удари са насочени не към унищожаване на терористите, а към „желанието им да пребивават (в Сирия) колкото се може по-дълго“.

Сирийският министър отбеляза още, че след първите удари на руската авиация в медиите се е появило огромно количество пропагандистка информация за загинали деца и унищожена инфраструктура, както и заплахи по адрес на Русия. „Някои медии се опитват да използват невярна информация отново, за да играят по темата за гражданското население, и издигат заплахи по адрес на Русия“, каза Аз Зоуби.