Сирийската армия е на прага на Дейр ез-Зор – стратегически важен град на брега на река Ефрат, който в продължение на две години и половина е под обсада от милициите на „Ислямска държава“. Въпреки прогнозите на военните наблюдатели и пренасочването на бойци на терористичната групировка от Ирак за удържане на фронта, сирийските войски с подкрепата на руските Въздушно-космически сили постигнаха изненадващ пробив в ислямистката отбрана. В последните месеци правителствените бойци систематично изтласкваха терористите от техните позиции, напредвайки от запад и северозапад и днес достигнаха най-важният град в тази част на Сирия. Дейр ез-Зор беше обсаден от групировката през 2015 г. В града останаха повече от сто хиляди души, както и няколко хиляди верни на Асад бойци, които през време на обсадата многократно отбиваха вражеските атаки.

В неделя първите части на сирийската армия достигнаха покрайнините на обсадения град. Управителят на Дейр ез-Зор заяви, че очаква сирийската армия да вдигне блокадата в рамките на максимум 48 часа. Арабските информационни агенции съобщават, че гражданите на Дейр ез-Зор излизат по улиците и празнуват предстоящата решителна победа в кървавата война срещу „Ислямска държава“. С овладяването на района войските на Дамаск извоюват огромен успех. Военни експерти коментират, че Дейр ез-Зор е ключов град за контрола над Източна Сирия и богатите на въглеводороди области по течението на Ефрат. Както Министерството на отбраната на Русия нееднократно е констатирало, вдигането на обсадата над Дейр ез-Зор ще отбележи разгрома на последната боеспособна групировка на „Ислямска държава“.

„Бойците на ИДИЛ все още се опитват да спрат напредването на сирийските части като предислоцират към района на Дейр ез-Зор бронетехника, едрокалибрени картечници, други оръжия и боеприпаси. Те създават укрепления с позиции за артилерия и минохвъргачки“, посочи в събота руското военно ведомство.

„Разгромяването на ИДИЛ в региона на Дейр ез-Зор и вдигането на блокадата над града означава стратегическо поражение на международната групировка в Сирия“, гласи констатацията на министерството.

„Това, което виждаме, по мое мнение, е началото на края на войната“, заяви в петък специалният представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура.

Източник:  А-specto