Симеон Втори: Трябва да търсим прагматичното в отношенията България-Русия

България се нуждае от максимално широка коалиция, която би могла да вземе предвид желанията на възможно най-голям брой избиратели. Това заяви бившият български цар /1943-1946 г./ и бивш министър-председател /2001-2005 г./ Симеон Сакскобургготски.

В интервю за кореспондента на ТАСС Игор Ленкин той говори за перспективите пред Европа, за ролята на Русия на световната сцена. Симеон особено подчертава необходимостта от изучаването на историята от съвременните политици.

– Какво място заема днес Русия във вашия живот?

– Винаги съм се интересувал от Русия и от историческа, и от културна гледна точка. Чел съм много за нея и съм се учил от нейния пример. Бил съм във вашата страна пет пъти. Запомнил съм пътуването с влак от Москва до монголската столица Улан Батор. Беше много интересно. Всеки ден сме спирали в някакъв нов град. Още по-голямо впечатление ми направи завръщането в Москва, когато над 6 часа летях над територията на Русия. Русия е огромна страна от световен мащаб, дори чисто визуално. Бях на официално посещение в Русия през юни 2002 г., малко след като станах министър-председател. Посещението ми в Москва беше моята втора официална визита. А срещата ми с Владимир Путин остави много интересно и положително впечатление. Ще се радвам, ако мога да се срещна с него още веднъж. Сега между нашите страни съществува определено напрежение, но не мисля, че то ще продължи дълго. Проблемите са винаги временни и конюнктурни. Днес това е мода, която преследва краткосрочни интереси. В отношенията между България и Русия трябва да се търси реалното, прагматичното и полезното. От гледната точка на човек, който е живял дълго и е видял много неща, смятам за изключително положителен факта, че Русия се включи в решаването на проблемите на Близкия изток. Това е много положително явление.
– Как оценявате днешното положение на Европейския съюз?

– Симеон Сакскобургготски: Аз съм европеец. Роден съм на континента и през целия ми живот са тясно свързан с Европа. Убеден съм, че Европейският съюз е единствената възможност за Европа да бъде сериозен икономически играч и световен политически фактор. От 1949 г. е имало и моменти на разочарование, и на подем, а също така кризи. Но съм убеден, че Европа няма реална алтернатива на Европейския съюз. Това означава, че кризата във взаимоотношенията, която сега се наблюдава, може и трябва да бъде преодоляна. Като положителен пример за ползите от европейската общност мога да дам България. Ако ние по време на икономическата криза през 2008 г. не бяхме членове на ЕС, то не е ясно къде бихме били днес. Но като част от общия съюз, общия клуб и семейство ние успяхме да справим с тези трудности. Този проект „Обединена Европа“ трябва да съществува въпреки критиката. Колко време й е било необходимо на Америка, за да се превърне в Съединени американски щати? Европа се нуждае от време, за да стане единна.
– На какво Европа трябва да обърне особено внимание?

– Този въпрос трябва да бъде зададен на днешните водещи политици, които носят персонална отговорност за случващото се. Убеден съм, че Европейският парламент и Европейската комисия ще се справят с проблемите, включително и с прословутия Брекзит. Тази ситуация засяга една държава в този конкретен момент. Съжалявам за това, но такъв беше изборът на мнозинството жители на Обединеното кралство. Възможни са и други неочаквани промени. Но това са предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени. В крайна сметка те ще доведат до положителни промени. Днешните трудности на ЕС ни каляват, карат ни да се концентрираме и да се движим напред. Също така смятам, че санкциите днес в по-голяма степен влияят негативно на страните от ЕС, а не на Русия.
– В каква посока ще се развиват отношенията между ЕС и САЩ?

– Надявам се, че тяхното развитие ще бъде положително. Не искам да обиждам никого, но смятам, че в света има страни и обединения от държави, които са решаващи фактори, способни да работят в интересите на целия свят. Именно тези страни трябва да си взаимодействат. В това сътрудничество има голям позитив. В света трябва да има водещи държави и между тях трябва да има и взаимно разбирателство, и взаимна отговорност. Защото именно от тях зависи съдбата на останалите народи.
– Какво очаквате от предсрочните парламентарни избори в България на 26 март?

– Мисля, че в резултат на изборите ще се появи необходимост от съставяне на коалиция, политиците ще се нуждаят от диалог. Убеден съм, че България се нуждае от максимално широка коалиция, която би могла да вземе предвид желанията на възможно най-голям брой избиратели. Политическите убеждения не трябва да пречат на цивилизования разговор, на определянето на приоритети в работата. При това нищо не пречи да запазят своите идеологически предпочитания.
– А какво може да кажете за ролята на монархията в съвременното общество?

– Няма съвременно или старомодно държавно управление. В хилядолетната история е имало и монархии, и републики, и диктатури, и други системи. Едва след Първата световна война /1914-1918/ се е формирало мнението, че републиката е най-сполучливата форма на управление, а някои монархии са били свалени, при това невинаги с демократични методи. Не смятам, че монархията не е съвременна – това е политическа грешка. За мен е важно държавата да се развива с оглед на предишния опит, на историята. Независимо от това, дали тя се харесва на някого или не. В този контекст на мен ми прави голямо впечатление днешното развитие на Русия, това, че тя си спомни своите традиции, използва историческите символи и събития. Историята остава. И това разбиране и уважение към историята възвръща величието на държавата. Паметта не трябва да се подценява. А хората, които се занимават с политика, държавните дейци трябва да имат добра историческа подготовка. За политиците историята трябва да бъде една от задължителните дисциплини за изучаване. Това е феноменална опора, включително за взимането на решения, за разбирането на ситуацията.
– Какви са вашите лични планове?

– Симеон Сакскобургготски: За човек, който е почти на 80 години, е рисковано да гледа далеч в бъдещето. Имам напрегнат делови график, който ми остава малко време за личен живот. Написах книга със спомени, специално за своите деца, за да могат да разберат, защо техният баща е бил постоянно зает и не им е отделял достатъчно време. Тази книга излезе на български, френски, турски и испански езици. Надявам се, че скоро ще излезе на английски, италиански и немски. Смятам, че тази книга би била полезна за хората, които искат по-добре да познават България. Имах щастието да живея в две епохи. Родих се тук в България, и живях в условията на монархия, като престолонаследник и като цар, след това напуснах страната за цели 50 години. Научих се на много неща и накрая отново се върнах в България. Благодаря на Бог, че той ми даде възможността да видя живота на моята страна в продължение на толкова дълъг период.

Превод: БГНЕС

Източник: epicenter.bg