Сибир и Северна Америка ще се обединят в далечно бъдеще

„Сибирската платформа, която в момента обхваща по-голямата част от Сибир, в далечно бъдеще отново ще се обедини с подобната й платформа в Северна Америка, а след 30 милиона години Япония ще се присъедини към Русия“, заяви Дмитрий Гладкочуб, директор на Института за изучаване на земната кора в Иркутск, цитиран от РИА „Новости„.

„Резултатите и моделите, с които разполагаме днес, ни позволяват да прогнозираме как континентите ще се разполагат един спрямо друг в бъдеще. Прогнозата ни за 250 млн. години напред вече е направена. Сибирската платформа отново ще бъде една до друга със северната част на Америка, т.е. отново ще завърши един суперконтинентален цикъл, ще се образува нов суперконтинент“, съобщи ученията.

Гладкочуб обяви, че според прогнозите на геолозите, след 30 милиона години японските острови ще се „присъединят“ към Русия.

Ученият припомни, че преди около 1 милиард години Сибир и Северна Америка са образували един голям суперконтинент с площ над 25 милиона квадратни километра. Тази структура е била ядро, около което са се формирали всички суперконтиненти от Докембрийския период.