Сибирски учени лекуват мексикански скариди от болест

Научен колектив от Томския политехнически университет в Русия създаде лекарство срещу смъртоносна и много заразна болест, поразяваща скаридите, съобщава сайта Популярная механика. Лекарството ще спести милиони на фермерите, които отглеждат скариди.

Лекарството е разработено от руски химици и се използва за лечение на вируса, наречен синдром на белите точици (white spot syndrome virus (WSSV) по скаридите. Появата на болестта в различни райони по света доведе до загиването в рамките на дни на цели популации скариди в много ферми за отглеждането им. В Мексико епидемията върлува от няколко години.

На ферма в Мексико беше предложено да изпробва руското лекарство. Като начало няколко заболели скариди били инжектирани с него. Само 96 часа по-късно вече имало 90-процентен резултат.

След това учените тествали лекарството върху по-широка група млади скариди. Заразените били разделени на подгрупи, някои от които получавали лекарството. Четири дни по-късно 80% от третираните скариди били добре и се възстановявали. От останалите скариди едва 10 на сто оцелели.

Лекарството се нарича Argovit и има универсален унищожителен ефект върху вируси, бактерии и гъбични образувания. Новият продукт вече е изпробван върху над 25 типа болести. Лечебни средства на основата на Argovit са сертифицирани и се използват във ветеринарната медицина за лечение на редица вирусни и бактериални заболявания по говедата, животни с козина и домашни любимци.

Предстои модифициране на лекарството, за да се използва и за лечение на хора.