Сибирска супа от риба при настинки и грип

Кюфтета от щука са любимата закуска за мегакулинарите

„Сибирско здраве и кавказко дълголетие“ е от най-прочутите тостове от векове в Русия. Сибир – звучи много мразовито и далечно. Но е толкова красиво, спокойно и величествено, а кухнята е превъзходна. Сибиряните винаги гощават с какви ли вкуснотии, като всяка от тях има история. Всъщност в Сибир болните се броят на пръсти – благодарение на здравия климат и начина на хранене. Снегът и студът тук са на почит – закъснеят ли, казват, че е на война. Затова ги салютират подобаващо с кедров самогон – националната напитка на руските села, която съхраняват в големи стъклени колби. Предвид богатата природа и влиянието от татарските традиции, са омекотили 52-градусовата огнена напитка с борови връхчета, придаващи приятен цвят махагон на еликсира. Със самогон сибиряните лекуват кашлица и простуди. Като мезе го допълват уникалните местни пелмени с пълнеж от говеждо месо или по-бохемските – с мръвки от мечка или елен. В Сибир гостите ги гощават на закуска с палачинки с месо и сметанов сос, на обяд – с традиционния червен руски борш, обогатен с говеждо, а за вечеря с няколко различни салати за предястие и еленско печено с картофи и червено цвекло. Ако гостът е много вип, закуската му трябва също да е специална – като кюфтета от прясна щука, извадена от река Томь. Обядът ще е сибирска супа от сьомга , а за основно – филе от мечка със сос от диви горски гъби. Ако след всичко това ви остане място за вечеря, то тя ще е също месна и обогатена с множество туршии, дори от горски плодове като боровинки, горско френско грозде, „клюква“ и други подобни, характерни за региона. През лятото местните жители затварят с тях два вида буркани – компоти и туршии. Кеф ти сладичко, кеф ти соленичко.

Уникална е рибената им чорба – гъста и питателна, приготвена по десет различни начина. Никога не слагат домати! От цветните зеленчуци присъства само морковът, а всички останали са бели – като корена от целина и картофите. Задължително се застройва със заквасена сметана – става нежно розова.

Сибирската рецепта предвижда рибеният бульон да се вари отделно. Той се прави от костите, гръбнака, опашката, кожата и хрилете. Прецежда се два пъти – става истинско лекарство в комбинация със сок от лимон. Подсилва имунната система и зрението, тъй като фосфорът се съдържа именно в костите на рибата. Често на децата в Сибир им сваряват само бульон и прецеден им го дават горещ сутрин на закуска вместо чай.

Във всяка рецепта присъстват корените от целина и изобилие от копър, накълцан на ситно заедно с дръжките, които са не по-малко полезни. В някои разновидности на блюдото сибиряните слагат грах и люти чушлета, което още повече подсилва ефекта на затопляне. По старо суеверие в тенджерата с рибната супа или в прецедения бульон задължително се слага супена лъжица водка. Важен въпрос е каква риба да изберем за супата – треска, змиорка, щука, сьомга. Розовата пъстърва е доста мазничка и питателна. Ако очаквате важни гости, то сибиряните ви препоръчват да направите супата по-богата, като смесите няколко вида риба.

За основно в Сибир поднасят стек от елен или мечка – животните попадат под прицел, само когато нападат. Иначе е забранено да се убиват. Пържола или пастърма от мечешко месо се дава на деца, преживели страх, или на почетен гост. Поверието гласи, че убитата мечка-стръвница обладава невероятна сила в момента на нападението и тази сила се предава на този, който хапне от това месо. След консумирането на мечешко страхът изчезва завинаги, а силата е вече част от характера. За десерт в Сибир сервират типични местни пайове от горски плодове с топка сладолед. Децата на тайгата обожават сладолед и в минусовите температури не си и представят дните без любимото им ескимо от магазинчетата „33 пингвина“. Северните народи не са привърженици на ресторантите и заведенията. За тях това е безсмислена глезотия. Те обичат домашния уют до топлата печка и кипящият самовар с чай.

Рецепта за прочутата чорба

Необходими продукти:
сьомга – 300 грама, треска – 300 грама, змиорка – 100 грама, хайвер от треска – едно бурканче, по връзка копър, магданоз и моркови, 3-4 картофа, грах – 30 грама, корен от целина – 1-2 броя, краве масло – 50 грама, ръжено, пълнозърнесто брашно – 40 грама, заквасена сметана – 150 грама, литър и половина вода, сол и черен пипер на вкус. По желание добавете 10 грама сурови скариди и 15 грама миди-

Начин на приготвяне:

Разтапяте маслото в тиган. Изсипвате пълнозърнестото брашно – и непрекъснато, енергично разбърквате, за да не се получат бубуни. Супата ще придобие и аромат на черен хляб. Добавете ситно настъргани моркови и също така ситно настъргания корен от целина, като плавно и нежно ги задушавате. Постепенно наливате охладеният и прецеден рибен бульон, сварен от главите, опашките, костите и хрилете на рибите. Не забравяйте за сибирската автентичност – супена лъжица водка в бульона. Цялата смес изсипвате в дълбока тенджера, като добавяте сметаната и водата. Всичко това трябва да кипне. Изсипвате нарязаните на кубчета картофи с предварително обварената и обезкостена риба. Ври 20 минути. Мидите и скаридите – накрая. Те завират буквално за 5 минути. Сервирате в купички, като преди да я сипете, слагате лъжица от хайвера от треса. Върху горещата супа се поръсва ситно нарязан пресен магданоз или копър, по желание.

Кюфтета от щука
Необходими продукти:
Щука – 300 грама
Яйце- 2 броя
Магданоз – връзка
Краве масло – 50 грама
Ръжено, пълнозърнесто брашно – 40 грама
Заквасена сметана – 150 грама
Сол и черен пипер – на вкус
Начин на приготвяне:
Рибите се сваряват и обезкостяват. Смилат се през месомелачка. В купата се с рибената кайма се добавят две разбити яйца, две супени лъжици пълнозърнесто брашно, ситно накълцан магданоз, сол и черен пипер на вкус. Каймата се замесва и се оставя да престои в хладилника един час. Правят се малки кюфтенца в издължена форма и се пържат в нагорещен тиган с предварително разтопеното в него краве масло. Поднасят се със сметана и стрък магданоз.

 Автор: Оля Ал-Ахмед, standartnews.com