Сечин: ОПЕК предложи на Русия да стане член на организацията, но РФ остава като наблюдател

ОПЕК е предложила на Русия да стане член на организацията, но РФ остава като наблюдател. Това заяви по време на конференцията FT Commodities в Сингапур ръководителят на „Роснефт“ Игор Сечин, предаде ТАСС.

„Преговорите, които се провеждат между РФ и ОПЕК са достатъчно позитивни, водят до обмен на мнения. ОПЕК предложи на РФ да стане член на организацията“, каза Сечин.

Той отбеляза, че в страните от ОПЕК производството на нефт е дело на държавните компании, „а руската петролна промишленост е частна, което е нехарактерно за страните от ОПЕК“. Също така, по думите му, във връзка с климатичните особености РФ не може бързо да регулира производството на нефт.

„Правителството на РФ, разбирайки различията в условията на производство и собственост, се съгласява на статут на наблюдател в ОПЕК, но да влезе в качеството на страна-членка Русия, разбира се, не може по силата на обстоятелствата, за които говорим“, каза Сечин.

Ръководителят на „Роснефт“ счита, че „в последно време ОПЕК е изгубила функциите си на регулатор на пазара“. „За Русия няма смисъл да влиза в тази организация“, подчерта той.

Консултациите между ОПЕК и страните, които не влизат в тази организация, активно продължават през последните месеци на фона на рязкото падане на цената на петрола.

Венецуела предприема действия за свикване на специална среща между членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) с участието на Русия за изработване на съответни мерки във връзка с поредното падане на цаните на петрола на световния пазар. Това заяви венецуелският президент Николас Мадуро на 12 август.

По-късно руският зам.-министър на енергетиката Алексей Текслер не изключи, че срещата може да се проведе в най-скоро време. На въпрос, изготвя ли министерството на енергетиката някакви предложения, той заяви, че „към момента няма за какво да се говори“.

На 30 юли в Москва се проведе среща на руския министър на енергетиката Александър Новак с генералния секретар на ОПЕК Абдал ел-Бадри.