Сергей Шойгу получи висока военна награда

Военното сътрудничество с Русия повиши значително отбранителната способност на Венецуела, заяви в сряда министърът на отбраната на латиноамериканската страна Владимир Падрино Лопес по време на официалната визита на руския военен министър Сергей Шойгу в Каракас. Според Лопес снабдяването на венецуелските Въоръжени сили със съвременно руско оръжие им позволяват днес да дадат адекватен отговор на всяка заплаха. Генерал Лопес отбеляза също така, че военното ведомство на Венецуела има намерение и в бъдеще да разширява взаимното военнотехническо сътрудничество с Министерството на отбраната на Русия, в частност — в областта на изграждане на система за материално-техническо осигуряване във връзка с преминаването на армията към нова система за тилово снабдяване.

Бихме искали да продължи практиката на посещения на кораби от МВФ на Русия в портовете на Венецуела, както да развиваме сътрудничеството и с другите видове руски Въоръжени сили.

По време на разговорите на Сергей Шойгу с президента Николас Мадуро е било констатирано пълно съвпадение на оценките на процесите в глобалната и регионалната политика. Според руски дипломати срещата между Мадуро и Шойгу е нова крачка по пътя към укрепването на руско-венецуелските връзки.

Министърът на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу беше удостоен с венецуелския орден „За заслуги в областта на гарантиране на националната сигурност”. Орденът му беше връчен от шефа на военното ведомство на Венецуела армейски генерал Владимир Падрино Лопес.

След церемонията по награждаването Шойгу каза: „Разглеждам тази награда преди всичко като признание за приноса на руското Министерство на отбраната за развитието на стратегическото сътрудничество между Руската федерация и Венецуела.”

По време на задокеанското си турне руският военен министър ще посети Куба и Никарагуа. /”Русия днес”/