Сергей Тарута вини бойците на Коломойски за беззаконието в страната

Украинският предприемач Сергей Тарута, назначен от властите в Киев за губернатор на Донецка област, разказа пред британския вестник Financial Times за своите впечатления от сблъсъците между опълченците и украинските военни, предаде ИТАР-ТАСС.

В частност, Тарута говори за „батальоните”, създадени с парите на украинските бизнесмени за борба със самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република. Губернаторът-бизнесмен оценява положително действията на батальона „Донбас”. „Това са патриоти. Те са прототип на бъдещата общинска полиция”, заяви Тарута.

Някои от спешно формираните въоръжени групировки са зле обучени и са неопитни, пише британското издание, позовавайки се на мнението на Тарута. В региона, пълен с оръжие, населението рискува да се окаже под кръстосан огън. Така, в Красноармейск на 11 май двама мирни гражданина бяха убити, а един бе ранен при сблъсъка между невъоръжените участници в протеста и прокиевските сили. В сблъсъка участваха и членове на батальона „Днепър”, спонсориран от украинския олигарх Игор Коломойски.

Самият Коломойски не направи изявление по повод на тези събития. Един от неговите хора заяви, че причината за сблъсъка е не „Днепър”, а „въоръжените хулигани”. Тарута обаче е убеден, че вина има „Днепър”, като при това ги обвини в намеса в делата на Донецк и в провокиране на нестабилността и беззаконието в региона.

„Ние се стараем да успокоим обстановката, а те провокират хората,- заяви Тарута, цитиран от ИТАР-ТАСС. – Те идват и се опитват да се избавят от местния кмет, който не им харесва, или от лидера, и издигат много силен аргумент в своя полза – автоматичното оръжие. Малко хора могат да поспорят с тях”, заяви губернаторът на Донецка област.