Сергей Станишев: Ние сме против насилието!

На 9 май симпатизанти на БСП, представители на руското посолство, бивши военни както и много руснаци, живеещи в България, и българи русофили поднесоха цветя пред паметника на Съветската армия в София по повод Деня на победата. Плакат с надпис „Братска победа“ закачиха на паметника младежи, а членовете на известната с руския си репертоар група „Грамофон“ се появиха в съветски униформи. На събитието присъстваше и руският актьор и ветеран от Чечня Сергей Бадюк, който благодари на присъстващите и на България за братската подкрепа, благодарение на която в България все още съществува паметта за героите.

Председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев се обърна към присъстващите и целия български народ с реч.

„Искам да поздравя всички ветерани от Втората световна война и да отдам почитта на парламентарната група на КБ към загиналите в най-голямата битка срещу „кафявата чума“ през 40-те години на двадесети век, каза председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев при поднасянето на цветя пред паметника, заедно с народни представители, общински съветници, ръководството на левицата, членове и симпатизанти на партията.

„Паметта им е жива за всички нас, защото този, който не помни своята история, няма бъдеще, затова днес, на девети май, цялата парламентарна група на левицата е тук, пред този паметник, за да почетем всички, които са загинали и всички, които са се борили срещу нацизма“, каза още Станишев. Той подчерта, че трябва винаги да помним, че фашистката идеология е жива и затова сме тук – като предупреждение.

В словото си Сергей Станишев каза още: „Днес е двоен празник – Деня на победата и Деня на Европа и тези два празника са много тясно свързани“, категоричен бе лидерът на БСП. По думите му без победата над нацистка Германия днес Европа нямаше да бъде същата и най – голямата поука от Втората световна война е необходимостта народите от Европа да живеят в мир, да има политически диалог и сътрудничество. Според него това е най-голямата отговорност пред хората от всички държави на континента, а това е фундамента и на европейската идея. Лидерът на БСП подчерта, че за него този празник е и дълбоко личен, защото неговият дядо е воювал в тази война, а неговият баща е бил български антифашист и „това е в кръвта ми и тази мисъл е в моето сърце“.

„Днес на девети май отново съм тук, тук са и моите колеги от БСП и партиите на Коалиция за България и винаги на този ден ще бъдем на този паметник“, допълни лидерът на левицата.

Станишев заяви, че в тези трудни седмици виждаме една неестествена ситуация – два братски народа – руският и украинският преживяват тежка криза. „Това не е естествено състояние и искам да заявя ясно БСП ще бъде политическата сила, която ще отстоява диалога и политическото решение за преодоляване на тази криза. Ние сме против насилието“, заяви Станишев. Той коментира, че всички сме видели ужасни гледки от Одеса – омраза и насилие, което БСП осъжда категорично и се противопоставяме на него.

Соцлидерът подчерта, че ще работи за това България да бъде мост за решаването на тази криза, да бъде инструмент на политическия диалог, защото има три основни позиции, които БСП отстоява и в парламента. По думите му първата позиция е за политическо решение на кризата, която изисква диалог, който не се получава чрез заплахи, ескалация на говорене и действия, не става и чрез икономически санкции. Като втора такава той посочи позицията против икономически санкции спрямо Русия, защото те вредят на България и в крайна сметка отслабват Европа.

Имаме своята отговорност като политическа сила, а България като държава да гарантира мира, спокойствието, нормалния живот и връзките на българите живеещи в Украйна. Това са трите принципа, които ще отстояваме от тук нататък, допълни той.

Председателят на БСП подчерта, че партията винаги ще помни победата над фашизма, ще бъде тук и в действията и позициите си ще се води от принципите на свободата, демокрацията, взаимното уважение и доверието сътрудничеството и солидарността. „Това са общочовешки дейности. За тях трябва да се борим всеки ден“, заключи Сергей Станишев.

Днес ние трябва да изразим своята признателност към милионите руски, украински, белоруски и към всички войни, които отдадоха живота си, за да се изчисти от картата на Европа от кафявата чума на фашизма. Отправям и поздрав към нашите ветерани от Oтечествената война, защото те имат огромен принос за това страната да избегне нова национална катастрофа, заяви президентът (2002-2012) Георги Първанов, който също поднесе цветя пред паметниците на Незнайния воин и Съветската армия в столицата.

Паметникът на съветската армия два пъти смени цветовете си тази нощ – първо беше осветен с флага на Европейския съюз по повод Деня на Европа, а след по него бяха закачени флага на Руската федерация и бившия Съветски съюз”.

Вечерта в четвъртък (8 май) реформаторският блок използва светлинни ефекти, за да освети паметника с флага на Европейския съюз и на България и в розово, в какъвто цвят монументът вече е бил боядисван. На паметника се появиха и думите „Този паметник е символ на престъпния комунистически режим“. В акцията по повод Деня на Европа, който е днес, взеха участие лидерите на ДСБ и СДС Радан Кънев и Божидар Лукарски.

По-късно през нощта на паметника беше отбелязан и Денят на победата, когато група хора окачиха на него знамената на Руската федерация, на бившия Съветски съюз и общо знаме преливащо между флаговете на България и Русия с надпис „Братска победа“.

От 18 часа в зала 3 на НДК ще се започне традиционната среща на поколенията, организирана от Градския съвет на БСП – София по случай Деня на Европа и Деня на победата, се казва още в съобщението.