Сергей Рябков обвини САЩ в опит за сваляне на президента Путин

Руският заместник-външен министър Сергей Рябков обвини САЩ в опит за сваляне на президента Владимир Путин чрез налагане на санкции срещу Москва заради кризата в Украйна.

Зад формално декларираната цел да ни накарат да сменим позицията си във връзка с Украйна прозира, при това без да се скрива, задачата да се форсират социално-икономическите условия за смяна на властта в Русия.

Казаното от Рябков в Държавната дума обобщава кореспондентът ва БНР  в Москва Васко Михайлов:

Същевременно руският дипломат посочи, че Москва е готова да търси в отношенията си с Вашингтон баланс на интересите, където това е възможно. Според Рябков Русия не желае конфронтация и нова студена война, но същевременно няма да прави отстъпки по принципните въпроси. По думите му, САЩ все пак си дават сметка, че редица остри международни проблеми и предизвикателства не могат да бъдат решени без участието на Русия и затова от американска страна на различни равнища все по-често се чуват призиви за формирането на позитивен дневен ред в двустранните отношения.

Рябков добави, че Русия не признава легитимността на санкциите срещу нея и затова няма да участва в преговори за тяхната отмяна, въпреки че няма и такива предложения.