Сергей Наришкин: Време е за нови споразумения с Европа

Председателят на Държавната Дума на Русия Сергей Наришкин смята, че е дошло време за постигането на нови споразумения с Европа, става ясно от негово интервю в „Российская газета”.

„Изкуствено създадената и ескалирана отвън украинска криза е част от голям и стар план на САЩ. Вече няма никакви съмнения в това. Цялата им епопея със санкциите и играта на разпалване на противоречия имат още една цел. Опитвайки се да изместят Русия от традиционното й геополитическо и търговско-икономическо пространство, Щатите се надяват да заемат нашето място. На тях не им е достатъчно Европа да е в НАТО, затова искат да вкарат континента в зоната на всеобхватното си влияние. Защото, ако европейците изобщо успеят да устоят в сегашните трудни условия, икономическият им суверенитет е застрашен от нови изпитания”, пише политикът в статията си в „Российская газета”.

„Но колкото повече пропагандата на сплашване от страна на Щатите се разсейва като дим, толкова повече хора в Европа ще разберат, че за пореден път са ги излъгали. Затова времето за установяване на нови споразумения с Европа настъпи. В тяхната основа ще остане нашето вече няколкократно направено предложение да се създаде общо икономическо пространство от Лисабон до Владивосток – идея, която е предлагал френският лидер Дьо Гол. Обективността и реалистичността на такъв сценарий са очевидни”, заявява Наришкин.