Сергей Лавров е разговарял по телефона с Джон Кери

Руският външен министър Сергей Лавров е разговарял по телефона с американския държавен секретар Джон Кери, предаде БНР. Лавров и Кери са обсъдили подготовката на насрочената за събота във Виена втора среща между представителите на международната общност по сирийската криза и намирането на политическо решение на този въпрос. На срещите от този формат Москва успя да убеди на масата на преговорите да седнат всички страни в конфликта и да търсят мирно решение на кризата в Сирия, публикува duma.bg.

В разговора с американския си колега Лавров е настоял да се спазва постигнатата договореност от преди две седмици в австрийската столица да се подкрепи вътрешносирийският диалог и външните играчи в тези процеси да бъдат отдалечени от него. На този фон външният министър на Русия проведе и още един телефонен разговор с иранския си колега Мохамад Джават Зариф. Техеран пред Москва е настоял за конструктивност по време на разговорите във Виена.

В същото време сирийската армия продължава настъплението срещу предградията на Дамаск, съобщи TACC, позовавайки се на представител на военните в близкоизточната държава. „Нашите въоръжени сили продължават настъплението си към околностите на Дамаск, нанасяйки на терористите големи щети“, съобщи бригаден генерал Али Майхуб.