Сергей Лавров навърши 65

Външният министър на Русия Сергей Лавров днес навършва 65 години. Като ръководител на Министерството на външните работи на Руската Федерация, той е от 2004 година и е ярък политик, който принципиално и ясно представлява интересите на Русия на международната арена, съобщи LifeNews.

Твърд, принципиален, безкомпромисен в отстояването на националните интереси. Дипломат до мозъка на костите си. Способен да удържа на всякакви удари абсолютно сам. И дори тогава, когато е целят свят срещу него. Сергей Лавров никога не е пасувал пред опонентите си в дипломатическите битки, а неговата непреклонна позиция винаги е предизвиквала на Запад явно раздразнение. Същевременно под неговия твърд и строг поглед се крие безкрайно красива и духовно богата душа. Наскоро министърът №1 на Русия очарова света с дълбоко смислени и впечатляващи стихотворения, които допреди са били неизвестни никому.

„Няма да отговаряме на обидата с обида. Обидата не е нещото, от което трябва да се ръководи в политиката, обратното – трябва да се ръководи от здравия разум“, са многократно казваните от Лавров мъдри думи миналата пролет, когато Западът налагаше икономически санкции на Русия.

Сергей Лавров грамотно и ясно поставя всички точки по местата им. Политолозите често го сравняват с друг голям политик от близкото минало – външният министър на СССР Андрей Громико, който заради своята несговорчивост получи прозвището „Мистър НЕ“.

Сергей Лавров навлиза в голямата политика през 1970-те години на миналия век и от тогава плава в океана на международните отношения и събития.

Завършва световноизвестния университет МГИМО (Московският държавен институт по международни отношения (университет) и веднага започва работа като стажант в посолство на СССР в Шри Ланка. През 1991 година заема първата висша длъжност като ръководител на международни организации, а след 3 години заема длъжността на постоянен представител на Русия в ООН.

На 9 май 2004 година с указ от президента на Русия е назначен на длъжност министър на външните работи на Руската Федерация. По време на дългата си кариера като външен министър, Сергей Викторович посети 137 страни и 196 града по света по време на работните си посещения.

Той винаги с желание общува с пресата. Говори открито и дори откровено. В много редки случаи му се налага да спазва законите на дипломатическия жанр. Дори в най-трудните дебати със западните опоненти, той винаги успява да избегне „острите ръбове“. Искрено вярва, че прекомерните емоции са „основният враг“ на дипломатическия тон…