Сенатът в Италия ще разгледа резолюция за отмяна на санкциите срещу Русия

На 27 юни Сенатът в Италия предстои да разгледа резолюцията за санкциите срещу Русия, съобщи „Газета.ру“. Този документ е подобен на приетия в началото на месеца от френския сенат.

Въпреки че и двете резолюции не са юридически обвързващи, те не могат да не повлияят на ЕС в навечерието на удължаването на санкционните мерки, уточнява изданието.

В основата на днешния сенатски документ влиза приетата на 18 май резолюция на областния парламент във Венето (регион с център във Венеция), осъждаща санкциите на Италия срещу Русия. В нея италианските политици призоваха премиера Матео Ренци да преразгледа днешната политика на страната по отношение на Москва, да отмени ограниченията и да призове за това и останалите лидери в Евросъюза.

На държавно ниво резолюцията е подадена от група депутати от главните консервативни и популистки партии в страната: движението „Пет звезди“, „Северна лига“ и „Напред, Италия!“. Според тях от санкциите са разочаровани „всички здравомислещи депутати“, пояснява съавторът на документа Стефано Валдегамбери.

В частност, политиците апелират към икономическото положение на Италия, тъй като от санкциите страната е изгубила 3,6 млрд. евро.

На Международния икономически форум в Санкт Петербург Ренци заяви, че санкциите срещу Русия са безполезни и безперспективни. Авторите на резолюцията изискват от него „просто да бъде последователен и да реализира тези идеи във външната политика“.