Сенатор Маккейн бил сътрудник на КГБ

Ожесточената антируска риторика на сенатор Джон Маккейн се обяснява с неговото чувство за малоценност, предизвикано, както се оказва, от работата му за КГБ по време на Виетнамската война. Материалите, доказващи това, бяха открити от руския журналист Олег Лурьо.

В интервю за радио „Вести ФМ” той разказа, че участието на Маккейн във Виетнамската война е пълно с тайни.

„Във Виетнам, както ние знаем, през 66-67 г. имаше съветски военни, пилоти. Подполковник Юрий Трушечкин през октомври 1967 г. свали самолета на Джон Маккейн – с един точен изстрел унищожи американския самолет. На практика съветските военни са спасили Маккейн, защото обикновено когато виетнамците сваляха американски самолети като мотики. Раненият Маккейн е бил вкаран в затвора, наречен „Ханойския Хилтън”, където условията били изключително сурови. После обаче, се случило нещо, след което Маккейн бил преместен в много добра болница, където се грижели за него и го лекували. Това не е било правено по отношение на останалите пленени американци. – отбелязва журналистът. – След като го излекували, Маккейн е бил преместен в лагер за пленници, наречен „Плантация”. При това, той там е бил в единична килия с много добри условия, дори и климатик”.

„Затова и изблиците на такава дива омраза у сенатор Маккейн към всичко, свързано с Русия, са напълно разбираеми, – продължава Олег Лурьо. – Намирайки се в плен, Маккейн започнал веднага да сътрудничи с виетнамското, а по-късно и със съветското разузнаване. Известни са даже имената на тези сътрудници на КГБ, които са работили с бъдещия сенатор – това са Евгени Легостаев и Иван Шпорт. След като се убедили в неговата пълна управляемост, те дори санкционирали интервюто, в което Маккейн, във времето, през което всичките му бойни приятели гнили в окопите, той разказвал за хуманността на виетнамците. Това интервю е запазено и до днес. С Маккейн наистина добре се отнасяли. За какво да го бият и да го изтезават, когато той сам разказвал всичко с охота!”.

Олег Лурьо отбелязва, че информацията за виетнамското минало на сенатора постепенно започва да излиза наяве. Архивите, в които се пазят данните за Виетнам, могат да бъдат разсекретени в близко бъдеще. И тогава ще има много въпроси към сенатора. Впрочем, ако всичко това излезе наяве, Маккейн вероятно ще заяви, че е фалшиво и е отмъщение на Русия заради позицията му.

Интересно, че когато американците-ветерани от войната във Виетнам питат Маккейн, защо именно към него единствено са се отнасяли добре виетнамците, сенаторът отвръща: защото те разбраха, че баща ми е адмирал…