Седем страни са потвърдили участие в преговорите за Сирия в Астана

Потвърждения за участие в разговорите за Сирия в Астана на 23-24 януари са получени от сирийското правителство и опозицията, Русия, Иран, Турция, САЩ и специалния пратеник на ООН Стефан де Мистура, заяви  министерството на външните работи на Казахстан, цитирано от ТАСС.

„Потвърдени участници в разговорите са – представители на Сирийската арабска република, представители на сирийската опозиция, представители на Русия, Турция, Иран, САЩ, специалният пратеник на ООН Стефан де Мистура“, заяви външното министерство на Казахстан.

Основната цел на сирийските преговори в Астана ще бъде потвърждаването на споразуменията за прекратяване на огъня в Сирия от 29 декември 2016 година.

Защо руските и американските пилоти не могат да си поделят сирийското небе

„Не са планувани нови инициативи“, каза източник на ТАСС. „Основната цел е да се потвърдят досегашните споразумения. Предварителната работа е вече в ход“.

„От страна на опозицията в разговорите ще участват представители на въоръжени групи, които могат да се ангажират със задълженията да спазват примирието“, добави източникът на ТАСС.

„Казахстанската столица е избрана за домакин на събитието като независима страна“, каза външното министерство на Казахстан.

Министерството каза по-рано, че преговорите ще свършат в 13:00 часа на 24 януари, а финалната конференция ще се състои един час по-късно.