Седем от скритите бижута на Санкт Петербург

Повечето посетители на красивия Санкт Петербург задължително ще включат в своята обиколка Ермитажа или театър Мариински, но встрани от „задължителните“ маршрути се крие цяло богатство! Днес ще ви разкажем за по-малко известни места в главния културен център на Русия.

Арт хотел Рахманинов

7 от скритите бижута на Санкт Петербург

7 от скритите бижута на Санкт Петербург

Духът на старовремския Санкт Петербург се пази жив в този изключителен бутиков хотел, в който прекарал детството си Сергей Рахманинов. Хотелът се намира в стара сграда на няколко стъпки от Казанската катедрала и една от главните артерии на града – улица Невски Проспект. Стените на хотелските стаи и публични пространства са декорирани от местни артисти, вдъхновени от прекрасната музика на Рахманинов, а това осигурява уникален и екстравагантен контраст с обзавеждането, което датира от XIX век. Отделени са и две зали за галерии, в които редовно се представят изложби на местни творци, включително и фотографи.

Хотел „Pushka Inn“

7 от скритите бижута на Санкт Петербург

7 от скритите бижута на Санкт Петербург

Хотелът, който носи това малко странно име (заигравка с оръжието и името на поета Пушкин) всъщност се казва така защото Пушкин е живял в съседство. Той представлява приятно малко хотелче край река Мойка и се намира в един от най-живописните райони на града. Едно от другите предимства на Пушка е, че също така се намира в близост до доста от най-важните музеи и забележителности на Санкт Петербург. Стаите са луксозни, но не прекалено и са решени в съвременен стил за разлика от историческия екстериор на сградата. Хотелът предлага и допълнителни услуги като трансфер от и до летище, а в приятния ресторант ще се насладите на разнообразни вкусни ястия.

„Летний Сад“ – лятната градина на Руския музей

7 от скритите бижута на Санкт Петербург

Лятната градина може би не ви звучи като място, което бихте искали да посетите през зимата, но не и когатостава дума за обновения Летний сад! Градината се намира на малък остров край южния бряг на река Нева. Плановете за най-стария парк на града датират още от 1704 – само година след основаването на самия град (Петър Велики търсел подходяща локация за лятната си резиденция). Градината от дълго време е любимо убежище за местните, а определено ще се убедите, че има защо! Разходете се край фонтаните, красивите мраморни статуи от XVIII век и по алеите, обградени от дървета. Летний сад се поддържа от Руския музей и можете да влезете или откъм орнаментираната желязна порта край Нева, или да минете през входа откъм улица Пестеля (близо до мястото, на което се сливат реките Мойка и Фонтанка). Това удоволствие е напълно безплатно, но не можете да му се насладите във вторник, когато градините са затворени за посетители.

7 от скритите бижута на Санкт Петербург

7 от скритите бижута на Санкт Петербург

Императорската фабрика за порцелан

Дълги години Санкт Петербург е бил сред големите европейски центрове за производството на порцелан. Императорската фабрика е основана през 1744 година и била само една от многобройните в града, които произвеждали висококачествени грънчарски изделия, орнаменти и декоративни елементи за богатите аристократи и търговци, които живеели в града. По време на СССР фабриката е преименувана на „Ломоносов“, но днес отново носи старото си име и из града ще откриете многобройни магазинчета, в които можете да закупите изделията, произведени там.

Галерия за съвременно изкуство и арт-музей Ерарта (ЭРАРТА)

Не много хора биха избрали да посетят Санкт Петербуг заради съвременната му арт сцена, но тя има какво да ви предложи! Съвременното изкуство става все по-оценявано в този традиционен град и дори Ермитажа ще отвори крило за съвременно изкуство през 2014 година. Междувременно, посетете Ерарта на остров Василиевски (северния бряг на река Нева). В сградата се помещава най-голямата колекция от съвременно изкуство в страната.

7 от скритите бижута на Санкт Петербург

7 от скритите бижута на Санкт Петербург

„Желябова“ 25, Пышечная

Ако искате да опитате от почти забравения вкус на съветския Ленинград се насочете именно към известната сладкарница, някога позната само по адреса си – улица Желябова 25. Адресът си остава същият, но улицата вече се казва „Большая конюшенная“. Това малко двустайно кафене е предлагало мазни и засищащи понички на пролетариата почти половин век, а днес извиква доста спомени в милионите посетители, преживели онези години. Макар че има някакви подобрения в интериора, високите маси са си същите, използват се същите съдове, а атмосферата си е изскочила от СССР. Цените са скромни, но най-важното е, че рецептите, по които се приготвят вкусните понички са непроменени!

Джаз бар „The Hat”

В град, където любовта към джаза е застъпена от доста време (има джаз филхармония и многобройни джаз клубове), да отвориш нов джаз бар е доста смело решение! Именно това правят от Billy’s Band.Мястото разполага с голям бар, няколко масички край ъглите, сцена за изпълнителите и големи прозорци, които гледат към улицата. Тук всяка нощ се случва нещо, а обичайно това са изпълненията на малък бенд – пиано, бас, тромпет и барабани. Забавно и непретенциозно!

7 от скритите бижута на Санкт Петербург