Св. Анна – покровител на брака, на семейството и майчинството

Днес трябва да почерпят Анна, Ана, Ани, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анелия, Анета, Анабел, Яна, Вилиана.

Православната църква почита на 9 декември църковния празник Зачатие на Света Анна – майката на Пресвета Богородица.

Света Анна се смята за покровител на брака, на семейството и майчинството, закрилник на девиците, вдовиците и бременните жени.

Според библейския разказ Света Анна произхожда от Ароновия род и е дъщеря на свещеник от Витлеем. Съпругът й Йоаким бил потомък на Давидовия род. Двамата живеели в Назарет и били праведни хора и добри християни. Нещастието им било, че близо двайсет години нямали деца. Отчаян, Йоаким отишъл в пустинята и прекарал 40 дни в строг пост и молитва.

По същото време Света Анна излязла в градината и като видяла на едно дърво гнездо с новоизлюпени пиленца, със сълзи на очи се помолила и тя да има дете. Според библейския разказ Бог чул молбите й и чрез архангел Гавраил известил, че Анна ще роди дъщеря и ще я нарече Мария.

Света Анна се заклела да посвети детето си в служба на Бога.

В народните вярвания Света Анна е закрилница на семейството, брака, девойките и бременните жени. През деня жените не работят, за да не се разболеят децата и добитъкът, а мъжете не напускат селото, за да не ги отвлекат излезлите самодиви.

Момите посаждат пшеница или потапят ябълкови клонки във вода. Ако пшеницата покълне, а клонките се разлистят – момата ще се омъжи през следващата година./Инюз