Свещеници масово напускат Украйна

Десетки свещеници на Украинската православна църква на Московската патриаршия масово напускат територията на Украйна заради страх от репресивни мерки.

Това съобщи в понеделник ръководителят на сектора за междурелигиозни контакти на синодалния Отдел за външни църковни връзки на РПЦ свещеник Дмитрий Сафонов на конференцията на ОССЕ за борба с нетолерантността и дискриминацията срещу християните, която се провежда във Виена, предаде Патриархия. ру.

Сафронов съобщи, че свещениците, които напускат Украйна са десетки, при това точната статистика в момента е невъзможна. Всички свещеници напускат страната си заради давлението и заплахите срещу тях и семействата им, заяви Софронов.

В Западна Украйна се извършват масови престъпления от религиозен характер. Това се проявява в голямото количество силово превзети православни храмове на УПЦ на МП. По данни на УПЦ от началото на военния конфликт в Украйна са пострадали или са разрушени 77 храма и манастири.

„Днес е известно за силово превземане на 19 храма на УПЦ на МП от така наречената Киевска патриаршия”, разказа Сафронов. Така наречената „Православна църква на Киевска патриаршия”, е възникнала през 1992 година в резултат на действията на митрополит Филарет (Денисенко), бивш секретар на патриарха на УПЦ на МП и архиереите на Украинската автокефална православна църква, подкрепени от ръководството на независима Украйна. До момента Киевската патриаршия не е призната от нито една канонична православна църква. Припомняме, че Руската Православна Църква отлъчи  от Църквата Денисенко.