Свещеник: Карикатурите ще провокират сблъсък на цивилизациите

Намерението на френското издание Charlie Hebdo отново да публикува карикатура на пророка Мохамед може да провокира сблъсък на цивилизациите. Това заяви пред РИА Новости настоятелят на храма „Св. Татиана“ при Московския университет, бившият ръководител на патриаршеската пресслужба, известният църковен публицист протойерей Владимир Вигилянски.

„Подобни публикации ще провокират сблъсък на цивилизациите. Тези публикации вече отнеха живота на много хора, за които ние, разбира се, скърбим“, каза свещеникът.

„Ако защитаваме личността, то думи, които могат да обидят или дори да убият друг човек, не трябва да бъдат произнасяни в общественото пространство“, отбеляза той, като припомни, че съществуват  юридически документи, ограничаващи свободата на словото. В някои страни например, са противозаконни отричането на Холокоста и антисемитските изказвания.

Според протойерей Вигилински от защита се нуждаят представителите на всички религии. „Дори и хората да имат най-екзотичните вярвания, оскърбяването им за това е недостойно за културния, образован и интелигентен човек“, каза той, като призова журналистите да не забравят това.

Новият брой на Charlie Hebdo отново ще публикува карикатура на пророка Мохамед, заяви в понеделник адвокатът на изданието Ришар Малка. Поредният брой на вестника ще бъде издаден с рекорден тираж от 1 млн., като обичайният му тираж преди това е бил около 60 хил.