Световната преса за извинението на Ердоган: Геополитически сметки

На 27 юни турският президент Реджеп Тайип Ердоган изпрати до руския си колега Владимир Путин писмо, съдържащо извинение за смъртта на пилота на руския изтребител Су-24, свален от турските ВВС в небето над Сирия през ноември миналата година. Световната преса реагира веднага на тази стъпка, предприета от турския лидер, пише РИА Новости.

Редица медии считат, че през последните няколко години Ердоган е довел Турция до състояние на необявена международна изолация, а извиненията пред Русия са опит до известна степен да се смекчи външнополитическото напрежение, което Анкара сама е създала.

Американското издание The Washington Post пише, че „един от най-авторитарните лидери в региона“ е започнал да разрешава външнополитическите конфликти, които са се натрупали в последно време.

Сама по себе си подобна стъпка от страна на Ердоган е „значимо събитие“ и Турция се опитва да „преодолее изолацията си“, пише друго американско издание – The Atlantic.

Много медии отбелязват, че Ердоган е решил да се извини на Москва, ръководейки се от „геополитически сметки“, тъй като Русия е важен играч в съвременните международни политически процеси, в това число и в регулирането на сирийския граждански конфликт, в който турският лидер има свои интереси.

„Ако на света има нещо, което Ердоган мрази повече от случаите, когато го обиждат, то това е да се извинява на някого за поведението си. Активните стъпки на турския президент за подобряване на отношенията с Кремъл се случват на фона на нарастващите опасения от заплахите за сигурността в Близкия изток от страна на ИД“, пише Foreign Policy.

Изданието свързва решението на Ердоган да направи крачка към Москва с това, че връзките на Анкара с европейските страни отслабват, което още повече изолира Турция от участието й в международните процеси. Като пример FP посочва неотдавнашното признаване в Германия на геноцида на арменците от страна на Османската империя през 1915 г.

На свой ред Al Jazeera пише, че за турския лидер „предимствата от нормализирането на отношенията с Русия“ могат да се окажат над „унижението от извиненията“.

Още една причина за извиненията на Турция журналистите виждат в значителното въздействие на руските санкции, въведени от Москва след инцидента със сваления Су-24. „Отмяната на разрушителните ограничения има принципно важно значение за Ердоган, който той се оказа под натиск както вътре в собствената си страна, така и извън пределите й“, пише Fox News.

Към същата версия се придържа и британският в. Financial Times, като посочва, че кризата в туристическия отрасъл е най-силната от 1999 г. насам и турският президент просто не е имал избор.

„Никога не е късно да кажеш „извинявай“, коментира Foreign Policy решението на Ердоган да се извини на Москва.