Светлинните стълбове над Ростов са оптическа измама

Появилите се на 27 февруари светлинни стълбове над южния руски град Ростов на Дон са оптическа измама.

Това твърди биологът от Руската академия на науките Олег Степанян, успокояващ жителите на града, уплашили се от явлението.

Ростовчани публикуваха множество снимки в социалните мрежи с тези стълбове, които висяха в небето над града. Някои жители възприеха това като заплаха и злокобно предзнаменование.

Според Олег Степанян обаче причините за явлението са „светлинни стълбове“ са две. „Първата причина е оптическа. Има такива излъчвания на светлина, които се възприемат от хората като стълбове. Това е свързано с атмосферните процеси. Втората причина е свързана с нашето градско осветление, а по-точно с вертикалното декоративно осветление и така наречения „зимен прах“ във въздуха. Това според мен се случи в Ростов, в този случай облаците създадоха отразяващ ефект“, поясни Степанян.

Той добави, че „светлинните стълбове“ не са с природен произход, а са оптическа илюзия. Според него подобно явление става възможно след рязък спад на температурата на въздуха, характерен повече за сибирските региони.

„В петък бе регистрирано затопляне, а през нощта имаше рязък спад на температурата, до минус 14 градуса. Въздухът бе влажен, а водата, която се намираше във въздуха под формата на пара, започна да кристализира. По същество във въздуха се бяха образували ледени кристалчета, ледени снежинки. Именно това се нарича „зимен прах“, „зимна димка“. Когато тези кристалчета или снежинки висят във въздуха, те като огледало отразяват светлината, падаща върху тях. Лека кола, например, с включени фарове, се катери по хълм, а на човек, който стои от другата страна, му се струва, че светлинният стълб върви нагоре. В центъра на Ростов има много такива места, където колите вървян нагоре“, уточни Степанян. Той добави, че светлинен обект може да стане източник на няколко „светлинни стълба“.

Подобни явления се срещат и в други руски градове.

Източник: БГНЕС, Sputnik