Свеж подход към рибата

Риболовът е популярен из целия свят, но в Русия любовта към него граничи с обсесия. Отидете на което и да е замръзнало езеро край Москва в обикновен зимен ден и ще видите хора, които седят около дупките в леда. Вятърът е пронизващ, температурата е под 20 градуса, но те търпеливо чакат да видят клъвването на своите въдици.

През лятото риболовният сезон е в разгара си и милиони руснаци отиват на ритуално поклонение до любимите си места за риболов. Разстоянието може да е само няколко километра от дома, но може и да е до другия край на страната.

Резултатът от всичко това  може да са една дузина недоволни съпруги, но може и да е приготвянето на няколко невероятни рибени супи, от които уха със сигурност е най-известната и може би най-вкусната.

Наистина, ухата най-често се приготвя на лагерен огън край брега на реката, където рибата е току-що уловена. Обаче, ако най-близкият ви досег с река е минаването с кола покрай нея на път за работа, не се притеснявайте, супата е също толкова добра, когато е приготвена в кухнята, независимо от това, което разправят рибарите. Красотата на тази супа, всъщност, е простият и лесен начин на приготвянето й – тя е ястие, на което всичко подхожда и става за експериментиране. Искате да сложите повече картофи или по-малко лук? Нямате никакъв проблем. Смятате, че чигата е по-добра от сьомгата? Давайте смело напред. Рано или късно ще стигнете до рецептата, която е перфектна за вашия вкус. Предлагаме ви една рецепта, наречена тройна уха, защото в нея се използват три вида риба.

РЕЦЕПТА

Необходими продукти:

6 чаши вода

900 грама корюшка и костур или два вида от която и да е малка сладководна риба; цели, добре изчистени

450 грама филе от сьомга, без кожата

1 голям морков, обелен и нарязан на ленти

1 стрък керевиз, заедно с листата

50 грама водка

1 глава лук

3 свежи картофа

1/3 кафена чашка черен пипер на зърна

2 обелени моркова

1 обелен пащърнак

1 букет подправки (магданоз, мащерка, дафинов лист, овързани с канап)
5 чаени лъжички нарязан на ситно праз лук
1 дафинов лист

Сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Поставете в голяма тенджера водата, малките рибки, нарязаните моркови, пащърнака, праза, лука и букета с подправки и ги оставете да заврат. Обирайте пяната винаги, когато стигне ръба на тенджерата.

Намалете градусите на котлона, сложете капака и оставете да къкри 35 минути.

Прецедете бульона през ситна цедка в нов съд. Изхвърлете твърдите остатъци.

Върнете бульона на котлона и добавете картофите и морковите. Оставете да заври, намалете градусите и оставете да къкри за около 25 минути или докато се сварят зеленчуците.

Прецедете още веднъж бульона в чист съд, като изхвърлите всички малки парчета. Измийте картофите и морковите и го оставете настрана.

Добавете филето от сьомга към бульона и сложете на ниски градуси, докато се свари (приблизително 5 минути). Обърнете внимание, че тази рецепта включва сьомга, но вие може да използвате която и да е сладководна риба  (видовете есетра, пъстърва, треска или шаран).

Опитайте на вкус и добавете подправките.

Добавете дафиновия лист и черния пипер на зърна.

Добавете водката няколко минути преди да изключите котлона.

Нарежете картофите на шайби, а  морковите на кубчета. Сипете бульона в купи, като добавите по няколко картофа и нарязаните моркови във всяка от тях.
Поръсете с праза и сервирайте.

Приятен апетит!