САЩ ще финансират украинската армия с над 500 млн. долара

Украйна ще получи над 500 млн. долара от правителството на САЩ за финансиране на тренировките на военните. Това пишат украинските медии, позовавайки се на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън. Той е изпратил писмо на Върховната Рада в Украйна, написа на страницата си във Фейсбук депутатът Ана Гопко, предаде телевизия „Звезда“.

По думите на Гопко средствата ще бъдат използвани и за тренировките на Националната гвардия и въоръжените сили на Украйна, съвместно с американските военнослужещи на полигона в град Яворово, Лвовска област.

Белият дом официално заяви, че тренировките на бойците от Националната гвардия на Украйна започват през март. Тогава Джо Байдън преговарял с ръководителя на Украйна Петро Порошенко. Освен това през 2015 година, САЩ обещали на Киев военна техника на стойност 75 милиона долара: 200 танка, радари, уреди за нощно виждане и средства за връзка. Първите 30 военни джипове “Хъмви” пристигнаха в Украйна още през пролетта. Украинските военни не са доволни от качеството на американската военна техника – те се оплакали от липсата на резервни части за джиповете “Humvee”.