САЩ „тайно подхранват“ терористите от „Ислямска държава“

Първият зам.-шеф на фракцията в Държавната дума на „Единна Русия“ Франц Клинцевич изрази мнение, че САЩ „тайно подхранват“ „Ислямска държава“ (ИД), разчитайки в бъдеще да я използват за свои цели.

По неговите думи, данните на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Иран генерал-майор Хасан Фирузабади за това, че самолети от ВВС на САЩ редовно извършват полети в летищата, контролирани от терористи на ИД, „окончателно разбиват мита за САЩ като основен враг на „Ислямска държава“.

„Тъкмо обратното, създава се впечатление, че във Вашингтон държат „Ислямска държава“ в запас. А изведнъж ще потрябва за някоя друга цел. Ето защо те я подхранват тайно, в това число и с оръжие“, твърди Клинцевич.

В тази връзка депутатът, който е и член на комитета по отбрана към Държавната дума, напомни, че „точно така американците „залъгваха“ и муджахидините през 70-те години на миналия век – едно към едно“. „Флиртът“ на Съединените щати с радикалните бойци, е „още едно доказателство, че САЩ не се интересува от останалия свят“, коментира Клинцевич пред журналисти.

В края на интервюто си пред иранските медии Фирузабади твърди, че самолетите от американските ВВС редовно извършват полети в летищата, контролирани от терористи на ИД, доставяйки оръжие, пари и хранителни продукти. „Ние получихме сведения, че американските самолети кацат и излитат от контролираните от ИД летища“, цитира думите му агенция Фарс.

„Съединените Щати не би следвало да доставят оръжие, пари и хранителни продукти на групировката „Ислямска държава“, а след това да се извиняват да това, че едва ли не са направили това по погрешка. Американците на думи твърдят, че искат да се противопоставят на ИД. А на дела виждаме друго – те наблюдават и извършват разузнаване“, счита Фирузабади.